VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/12/2019

NASTAVAK SUĐENjA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U ORAŠJU

 

SARAJEVO, 11. DECEMBRA /SRNA/ - U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje desetorici pripadnika HVO-a za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.

 

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Tokom ročišta 13. novembra pročitana su dva iskaza preminulog svjedoka Tužilaštva BiH Nedeljka Marića o torturama kojim su bili izloženi Srbi zarobljeni tokom proteklog rata u logorima u Donjoj Mahali i Srednjoškolskom centru u Orašju.

Marić je 13. marta 2009. godine na saslušanju u Centru javne bezbjednosti /CJB/ Doboj rekao da su 11. juna 1992. dva pripadnika HVO-a odveli njega i suprugu u Srednjoškolski centar u Orašju, dodajući da su tada privedeni svi Srbi koji su bili u tom gradu.

On je posvjedočio da je već tada bilo 150 zatvorenika, s tim da su Srpkinje udate za muslimane ili Hrvate odmah puštene kućama.

Marić je naveo da je do 8. avgusta 1992. godine, kada je prebačen u Donju Mahalu, bio okružen izmučenim, isprebijanim i bolesnim srpskim zarobljenicima koji su bili prepušteni na milost i nemilost stražarima.

U iskazu je Marić naveo da su pripadnici HVO-a posebno mučili "Janka iz Prijedora zbog logora `Omarska`", a da je jedna od zarobljenih žena koje su svakodnevno mučene i silovane, preminula zbog obilnog krvarenja.

Marić je rekao da je sa 70 Srba prebačen u Donju Mahalu, gdje su ih najviše mučili i tukli Pera Vincetić i vojni policajci čiji su nadimci Tare, Rakijica, Kemi, Amazonka. Jedan logoraš je, kako je naveo svjedok, bio kastriran, a nakon razmjene preminuo.

U iskazu koji je dao CJB-u Doboj 25. januara 2013. godine Marić je rekao istražiocu da je od drugih čuo da je zatvorenike zlostavljao Kemi, kojeg je kao stražara upoznao u Donjoj Mahali i sa kojim nije imao problema.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.30 časova.