VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura10/12/2019

PROMOVISANA MONOGRAFIJA SVEŠTENIKA KRULJA "100 ŠANTIĆEVIH VEČERI POEZIJE"

 

BANjALUKA, 10. DECEMBRA /SRNA/ - U Banjaluci su večeras predstavljeni monografija sveštenika Radivoja Krulja "100 Šantićevih večeri poezije" i troknjižje Josipa Muselimovića "Mostarski dragulji", "I to je to" i "Kud plovi ovaj brod".

 

Krulj je rekao da je monografija "100 Šantićevih večeri poezije" svjedok stradanja, uspinjanja i podizanja srpskog narod u Mostaru, te da prati taj istorijski tok u kojem je i kultura bila na udaru.

"I sam Aleksa Šantić je primjer stradanja i uzdizanja, jer se održao zahvaljujući dobrim ljudima, bez obzira na nacionalnu pripadnost. LJudi koji su Šantićevog duha i koji ga vole daju veliki doprinos opstanku njegovog djela", rekao je Krulj novinarima.

On je naveo da je monografija podijeljena u tri dijela, te da je prvi posvećen "Šantićevim večerima poezije", drugi laureatima "Šantićeve nagrade", dok treći dio sadrži 30 Šantićevih pjesama o Kosovu.

Muselimović je rekao da knjiga "Mostarski dragulji" govori o 25 znamenitih Mostaraca koji su u sportskoj, naučnoj, istorijskoj i drugim oblastima u Mostaru ostavili nemjerljiv trag.

"Mi smo narod koji vrlo brzo zaboravlja svoje velikane, a ova knjiga je moj doprinos da se ovih 25 živih velikana sačuva od zaborava", rekao je Muselimović.

On je naveo da se druge dvije knjige iz troknjižja bave aktuelnom stvarnošću, odnosno dnevnopolitičkim temama.

Promociju su organizovale Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH i Advokatska komora Republike Srpske.