VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/12/2019

DODIK: ONI KOJI VREDNUJU HANDKEOV RAD, ZNAJU MNOGO VIŠE NEGO MI

 

DOBOJ, 11. DECEMBRA /SRNA/ - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Peter Handke veliki književnik koji je zaslužio Nobelovu nagradu.

 

"On je to zaslužio jer ljudi koji vrednuju njegov rad mnogo više znaju nego mi. Čestitam mu i na ovaj izbor nije mogao uticati niko iz BiH", rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On je rekao da ne zna da li kantoni mogu nekoga proglasiti nepoželjnim i izrazio zadovoljstvo što je Handke na dodjelu nagrade pozvao proslavljenog režisera Emira Kusturicu.

"Kusturica je na dodjeli Nobelove nagrade bio bez ikakvih političkih konotacija. Potpuno je nepotrebno da neko u BiH, a pogotovu SDA bezočno napada njegovo prisustvo", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što će Handke doći u Banjaluku.

Austrijski pisac Peter Handke primio je juče Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu. On je priznanje dobio "za uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva".

Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas deklaraciju u kojoj osuđuje dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu i kojom ga proglašava personom non grata u ovom kantonu, prenijeli su federalni mediji.