VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/12/2019

NAJVEĆI SRPSKI PRAVNI TEORETIČAR I INTELEKTUALAC

 

BIJELJINA, 12. DECEMBRA /SRNA/ - Srpski pravnik i istoričar, jedan od najvećih srpskih intelektualaca Slobodan Jovanović umro je na današnji dan 1958. godine.

 

Slobodan Jovanović bio je profesor Univerziteta u Beogradu, predsjednik Srpske kraljevske akademije i najznačajniji srpski pravni pisac i teoretičar države u 20. vijeku.

Jovanović je nakon okupacije zemlje 1941. godine sa kraljem i vladom otišao za London.

Bio je predsjednik emigrantske jugoslovenske vlade, a poslije rata je, u odsustvu, osuđen na 20 godina robije u procesu generalu Dragoljubu Mihailoviću i umro je u emigraciji u Velikoj Britaniji.

Jovanovićeva vlada imenovala je četničkog vođu Dragoljuba Mihailovića za ministra vojske, vazduhoplovstva i mornarice.

Do kraja Jovanovićevog boravka na mjestu predsjednika izbjegličke vlade Mihailović će biti prvo unaprijeđen u divizijskog, pa u armijskog generala i načelnika Vrhovne komande.

Imenovanje za ministra i unapređivanja trebala su da ojačaju Mihailovićevu poziciju u Jugoslaviji i ubrzaju savezničku pomoć.

To imenovanje komunističke vlasti nisu oprostile Jovanoviću.

Vlasti SFRJ prećutkivale su Jovanovićev rad i značaj.

U svijetu je Jovanović bio izuzetno cijenjen i smatran jednim od najvećih svjetskih autoriteta u teoriji ustavnog prava.

Francuski predsjednik Šarl de Gol poslao mu je Nacrt ustava Pete republike, zamolivši ga da ga prouči i ocijeni.

Slobodan Jovanović napisao je mnoštvo studija i rasprava, a najpoznatija djela su: "O suverenosti", "O državi" /Osnovi jedne pravne teorije o državi/, "Ustavobranitelji i njihova vlada", "Svetozar Marković", "Makijaveli", "Druga vlada Miloša i Mihaila", "Vlada Milana Obrenovića", "Ustavno pravo Kraljevine Srbije", "Ustavno pravo Kraljevine SHS", "Vođe Francuske revolucije"...

Okružni sud u Beogradu rehabilitovao je Slobodana Jovanovića 2007. godine i proglasio ništavnom presudu Vojnog veća Vrhovnog suda FNRJ od 15. jula 1946. godine.