VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/12/2019

DARKO MLADIĆ: TRAŽIMO NAČIN DA GENERALU SPASIMO ŽIVOT

 

BEOGRAD, 13. DECEMBRA /SRNA/ - Zdravlje generala Ratka Mladića pogoršalo se u haškom pritvoru u posljednjih mjesec dana i oni koji su uz njega traže način da mu spase život, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.

 

"Borimo se za to. Ne sedimo skršenih ruku, pokušavamo na sve načine da ga izvučemo na lečenje", rekao je Darko Mladić, povodom ponovljenog zahtjeva Moskve da se generalu dozvoli liječenje u Rusiji.

On je naveo da pogoršanje stanje nije neočekivano i u skladu je sa prognozom srpskih ljekara s obzirom na uslove u kojim se general nalazi, a koji nisu primjereni za čovjeka koji je teško bolestan i dugo bez adekvatnog liječenja.

Darko Mladić je naveo da je svakog mjeseca neko od porodice sa generalom, te da će zajedno provesti Božić u Hagu.

Osvrćući se na izjavu zamjenika predstavnika Rusije u Savjetu bezbjednosti UN Genadija Kuzmina da je Moskva spremna da preduzme sve mjere bezbjednosti i da liječi nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Darko Mladić je istakao da je Kuzmin svoje izlaganje počeo konstatacijom da je "Tribunal takav mehanizam u kome su svi nevini, dok se ne dokažu da su Srbi".

"Onda je pomenuo zabrinutost za stanje generala Mladića i rekao da su i dalje otvoreni za to da se leči u Rusiji", rekao je Darko Mladić.

On je naveo da ne zna kakve su bile reakcije u Savjetu bezbjednosti UN na ponovljeni zahtjev Moskve, naglasivši da je to jedna specifična arena.

"Šta se dešava iza kulisa, znaju samo ti veliki igrači. Ne znam da li ima odgovora. Vidim da je borba u tribunalu sada očigledno za budžet i zato je ovako bila intonirana sednica", istakao je Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, izjave predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Karmela Ađijusa, glavnog tužioca Serža Bramerca i onih koji ih podržavaju usmjerene su na zadržavanje visokog budžeta jer je ovaj tribunal od svog osnivanja potrošio više od sedam milijardi dolara.

On je naveo da bez obzira na sve njegov otac general Ratko Mladić ne gubi moral, što snaži i one koji ga podržavaju.

"Njegova snaga volje i moral su nešto što ga i drži u životu. Ubeđen sam. On je živ dokaz koliko je u životu bitna volja. U tim teškim okolnostima, u kojim se nalazi zdravstveno, pravno i izolovano već toliko dugo od porodice, prijatelja i svog naroda, koji toliko voli, on crpi snagu da istraje", zaključio je Darko Mladić.