VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/12/2019

U TOKU RAD NA DVA PREDMETA O STRADANjU SRBA NA PODRUČJU BRATUNCA

 

SARAJEVO, 13. DECEMBRA /SRNA/ - U Tužilaštvu BiH se radi na dva predmeta koja se odnose na ratni zločin počinjen nad srpskim civilima na području Bratunca 1992. godine, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

 

U Tužilaštvu su dodali da u ovom trenutku ne mogu dati više informacija.

U Crkvi Svetog proroka Ilije u Bjelovcu, kod Bratunca, sutra će biti služen parastos za 109 srpskih civila i vojnika iz ovog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih je 68 ubijeno na taj dan 1992. godine.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović ranije je rekla Srni da je apsurdno da u Tužilaštvu BiH uopšte ne postoji predmet u vezi sa zločinima počinjenim u Bjelovcu 14. decembra 1992. godine kada su muslimanske snage iz Srebrenice upale u selo u ranu zoru i počinile stravičan masakr nad civilima ubijajući žene, djecu i starce zatečene na spavanju ili u kućama i dvorištima.

Filipovićeva ističe da je najstarija žrtva muslimanskog zločina bila 87-godišnja Zlata Jovanović, čiji su sin Milan i unuka Radenka ubijeni ispred kuće u kojoj su u jednom času nestale tri generacije te porodice.

Prema njenim riječima, najmlađa žrtva bio je petneastogodiši dječak Čedo Miladinović, a ubijeni su i godinu stariji Slobodan Petrović i sedamnaestogodišnji Milenko Vučetić.

"U prosjeku je svaka srpska kuća u Bjelovcu izgubila po dva člana domaćinstva u posljednjem ratu", naglasila je Filipovićeva.

Ona kaže da se svakog 14. decembra obilježava godišnjica njihovog stradanja, naglašavajući da se te žrtve ne smiju nikada zaboraviti da se zlo ne bi ponovilo.