VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija18/01/2020

TRIVAN: 16 TERMOELEKTRANA U REGIONU ZAGAĐUJE VIŠE NEGO 250 U EU

 

BEOGRAD, 18. JANUARA /SRNA/ - Ministar za životnu sredinu Srbije Goran Trivan izjavio je da 16 termoelektrana u regionu zagađuje više nego 250 elektrana u EU, te da Srbija nije izuzetak kada je riječ o velikim zagađivačima.

 

Trivan je naveo da vazduh u Srbiji nije svuda loš, nego da se mjeri na mjestima gdje je najveće zagađenje, pa se nema uvid u prosjek, ali podaci pokazuju da je u Beogradu od 2010. godine do danas isti kvalitet vazduha.

On je za TV "Prva" rekao da je 2011. godine broj dana sa prekoračenjima kvaliteta vazduha bio 133, a da je 2018. smanjen na 59.

Posljednjih godina, kako je objasnio, mnogo radilo, prvenstveno na ulaganju u motore autobusa GSP-a, priključivanje na daljinsko grijanje, odsumporavanje, prelazak elektrana na gas.

Trivan je istakao da Srbija nema toliki problem sa PM česticama koliko sa sumporom, pa se zato primjenjuje odsumporavanje.

Prema njegovim riječima, beogradske toplane mnogo su uznapredovale koristeći gasne kapacitete, a ne mazut.

"Najveći emiteri PM čestica su porodične kuće i njihova ložišta i individualne kotlovnice - vrtići, škole, zdravstvene ustanove, koje nisu priključene na centralno grejanje i saobraćaj", rekao je Trivan.

Trivan je rekao da je u 260 objava iz njegovog ministarstva bila i preporuka da lokalne samouprave primijene mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha, uključujući i ograničenje saobraćaja sa evro tri motorima.