VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/01/2020

LINTA: MITROPOLIT DEDEIĆ OSVJEDOČENI SRBOMRZAC

 

BEOGRAD, 19. JANUARA /SRNA/ - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta smatra da je mitropolit kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedeić prilikom gostovanja na televiziji u Hrvatskoj potvrdio da je osvjedočeni srbomrzac, koji otvoreno priziva građanski rat.

 

Linta je naveo da je Dedeić tokom gostivanja u emisiji "Bujica" zastupao bezočne laži i izmišljotine o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, o "gecocidima nad Bošnjacima u Srebrenici i nad Crnogorcima 1918-1920. godine", kao i o velikom i bliskom prijateljstvu Crne Gore i Hrvatske od srednjeg vijeka.

"Dedeić je tokom gostivanja isticao da su Srbi remetilački faktor na Balkanu, da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ uzurpirala crkvenu imovinu ne samo u Crnoj Gori već i u Hrvatskoj, da je SPC bila instrument posrbljivanja svih pravoslavaca na Balkanu i druge svakakve gluposti", podsjetio je Linta.

Linta je istakao da je Dedeić u toj emisiji zastupao ustašku tezu o potrebi obnove hrvatske pravoslavne crkve, koja je osnovana u genocidnoj NDH i bila je instrument masovnog i nasilnog pokrštavanja srpskog naroda u toj monstruoznoj tvorevini.

"Dedeić je posjetio Ovčaru i položio vijenac stradalim Hrvatima, ali nijednom riječju nije rekao da je prije početka ratnih dejstava u Vukovaru ubijeno više od 120 srpskih civila od ustaških paravojnih formacija na čelu sa Tomislavom Merčepom", naglasio je Linta.

On je naveo da je prava namjera gostovanja Dedeića bila da se brutalno zastraši srpski narod u Crnoj Gori, a krajnji cilj je otimanje imovine SPC, zatiranje svega srpskog i pretvaranje Srba u nacionalne Crnogorce.

Svaki građanin Crne Gore koji se u nacionalnom smislu izjašnjava kao Crnogorac trebalo bi, smatra Linta, da javno osudi Dedeića koji otvoreno i bezumno promoviše žestoko antisrpstvo i priziva građanski rat, saopšteno je iz Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

"U slučaju da se ne primjeni anticivilizacijski zakon o slobodi vjeroispovjesti Dedeić prijeti da će u Crnoj gori izbiti građanski rat što je otvoreni poziv na linč i obračun sa SPC i srpskim narodom u Crnoj Gori", naveo je Linta.