VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo21/01/2020

NEMA KAZNE ZA ZLOČINE NAD SRBIMA

 

BEOGRAD, 21. JANUARA /SRNA/ - Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije izrazila je ogorčenje što niko u Hrvatskoj nije procesuiran za zločinačku akciju hrvatske vojske "Maslenica 93" u kojoj je ubijeno i nestalo 348 Srba, od čeka 55 civila, među kojima 34 žena i troje djece uzrasta do 12 godina.

 

Iz ove organizacije su pozvali nadležne u Srbiji i Hrvatskoj da hitno stave na dnevni red pitanja procesuiranja, pronalska nestalih, suočavanja sa prošlošću i satisfakcije svim žrtvama.

U saopštenju je navedeno da je "Maslenica 93" uz akcije "Miljevački plato" i "Medački džep" bila uvod za zločinačke akcije "Bljesak" i "Oluja" u kojima je izvršeno masovno etničko čišćenje srpskog naroda iz Srpske Krajine u kojoj su Srbi živjeli vjekovima i bili većinsko stanovništvo.

Iz ove organizacije su ukazali da je svim zločinačkim akcijama hrvatske vojske zajedničko to što su bila napadnuta područja Hrvatske pod zaštitom UN, da je izvršen sistematski etnički progon Srba, kao i da su ti krajevi planski paljeni i pljačkani kako bi se trajno onemogućio povratak Srba.

U saopštenju je naglašeno da je svim hrvatskim vojnim akcijama zajedničko i to što su u njima počinjeni masovni zločini nad Srbima za koje gotovo niko nije odgovarao.

U akciji "Maslenica" je napadom na zaštićenu zonu UN u Ravnim Kotarima i na Velebitu, 22. januara 1993. godine, ubijeno 348 vojnika i civila među kojima 35 žena i troje djece, a prognano više od 10.000 Srba.