VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet21/01/2020

MOSKVA OTVORENA ZA OBJAVLJIVANjE MATERIJALA IZ ARHIVA

 

MOSKVA, 21. JANUARA /SRNA/ - Rusija je otvorena za objavljivanje materijala iz arhiva o Drugom svjetskom ratu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 

On je rekao da je, ukoliko neko pristupa istoriji Drugog svjetskog rata, neophodno oslanjati se na stvarne istorijske činjenice i materijal iz arhiva.

"Rusija je bez presedana otvorena za objavu materijala i za to da se javnost upozna o ovim arhivskim dokumentima", istakao je Lavrov.

Lavrov je napomenuo da su pojedine zemlje već sada negativno reagovale na pripreme za proslavu Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Šef ruske diplomatije smatra da će pitanje otvaranja arhiva biti od velike važnosti za akademski i politički rad Ruskog savjeta za međunarodna pitanja u narednim godinama, javio je TASS.

"Angažovaćemo sav stručni i analitički potencijal, kako bismo izbjegli politizaciju pitanja i kako bismo istoriju ostavili istoričarima i spriječili pokušaje da se prepravlja istorija Drugog svjetskog rata i njegovog ishoda i da se baci sjenka na heroje rata i oslobađanje Evrope", naglasio je Lavrov.

Nekoliko zemalja kritikovalo je ulogu Rusije u Drugom svjetskom ratu, a parlamenti Poljske i Letonije usvojili su rezolucije kojima se jednaka odgovornost za započinjanje rata pripisuje Sovjetskom Savezu i nacističkoj Njemačkoj.