VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/01/2020

VEČERAS IZLOŽBA "MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE"

 

BANjALUKA, 22. JANUARA /SRNA/ - Izložba "Miroslavljevo jevanđelje" biće otvorena večeras u Banskom dovru u Banjaluci.

 

Otvaranje izložbe, koja je pripremljena u saradnji sa Udruženjem "Viteški red čuvari koplja Svetog Gregorija", zakazano je za 18.00 časova.

Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani srpski ćirilički rukopis, pisano je u posljednjoj četvrtini 12. vijeka za humskog kneza Miroslava, starijeg brata Simeona Nemanje, a od nastanka je imalo status srpske relikvije.

Po ljepoti, raznovrsnosti i veličini likovnih ukrasa, raskošnoj pozlati, organizaciji teksta, pa i samom formatu, Miroslavljevo jevanđelje zauzima jedinstveno mjesto među sačuvanim pravoslavnim jevanđelistarima.

Miroslavljevo jevanđelje je 2005. godine uvršteno u Uneskov registar svjetske dokumentarne baštine pod nazivom "Pamćenje svijeta" među 120 najvrednijih sačuvanih pokretnih dobara u istoriji.

Prvo fototipsko izdanje odštampano je u 300 primjeraka o trošku kralja Aleksandra Obrenovića, 1896. godine u Beču. Priredio ga je LJubomir Stojanović.

Drugo fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja odštampano je u 299 primjeraka u Južnoafričkoj Republici 1998. godine.