VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika22/01/2020

BROĆETA: OPRAVDAN ZAHTJEV DA SNSD DOBIJE MJESTO POTPREDSJEDNIKA FBiH

 

SARAJEVO, 22. JANUARA /SRNA/ - Zahtjev da SNSD, kao stranka koja je dobila najviše srpskih glasova u FBiH, dobije mjesto potpredsjednika tog entiteta je opravdan i utemeljen, budući da interese srpskog naroda u FBiH mogu odbraniti samo predstavnici Srba izabrani kao kandidati stranaka iz Srpske, ističe delegat srpskog naroda u Domu naroda federalnog Parlamenta Goran Broćeta.

 

Broćeta ocjenjuje kao nedgovorno reagovanje lidera Demokratskog fronta /DF/ Željka Komšića na izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je SNSD jedini legitimni predstavnik Srba u FBiH i da je sasvim logično da potpredsjednik FBiH bude iz SNSD-a.

"Nije jasno kako Komšić računa da će njegov kadar biti potpredsjednik FBiH i kako to osporava pravo SNSD-u na tu poziciju kada nijedan delegat u Klubu Srba nije iz DF-a. Druga činjenica je da je SNSD već 20 godina prisutan u FBiH, brine o Srbima i zajedno je sa Srbima u FBiH. Stoga smatramo da je opravdano i posljednji je momenat da za potpredsjednika FBiH bude imenovan kadar SNSD-a", kaže Broćeta za "Glas Srpske".

On naglašavao da SNSD u Domu naroda ima svoja četiri delegata i petog delegata sa Srpske liste, što znači da je druga partija po snazi u klubu.

"To nam daje za pravo da kadar SNSD-a može biti kandidovan i izabran za potpredsjednika Doma naroda FBiH i potpredsjednika FBiH uz podršku koalicionih partnera", navodi Broćeta.

On podsjeća da godinama u Vladi FBiH nema nijednog ministra iz stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj.

"Nisam siguran da u posljednjih deset godina imamo svoj kadar u Vladi FBiH. I to bi bio veliki pomak da neko od naših kadrova bude imenovan u Vladu, što bi značilo podršku Srbima koji su ostali da žive ovdje. Jedino istinski predstavnici srpskog naroda, predstavnici legitimnih srpskih stranaka, ljudi koji su izabrani u srpskim sredinama mogu razumjeti položaj srpskih povratnika u FBiH i brinuti se za poboljšanje njihovog statusa", ističe Broćeta.