VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika22/01/2020

PRAVNI KORACI ZA ZAŠTITU NARODA I CRKVE

 

BEOGRAD, 22. JANUARA /SRNA/ - Beograd će u narednom periodu aktivno preduzimati pravne korake da zaštiti srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ u Crnoj Gori, izjavio je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

 

Govoreći o dešavanjima nakon usvajanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Selaković je rekao da je u interesu Crne Gore, Srbije i svih zemalja u okruženju da se sačuva mir.

On je istakao da je SPC oličenje duha srpskog naroda.

"Gde god Srbi žive, tu postoji i SPC. Ako želite da je obrišete, onda ste ugrozili i sudbinu naših sunarodnika", dodao je Selaković.

On je napomenuo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izneo stav da je protiv bilo kakve konfederalizacije SPC, jer se ne može konfederalizovati ni srpski narod.

"Odredbe, kako svetovnog, tako i kanonskog prava su potpuno jasne. Prvi član Ustava SPC iz 1957. godine kaže da je SPC jedinstvena, nedeljiva i autokefalna", istakao je Selaković za RTS.

Zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti, tenzije u Crnoj Gori ne jenjavaju, a u susret sutrašnjoj molitvi i litiji na Cetinju, šef Biroa za medije Vlade Crne Gore Srđan Kusovac podijelio je na društvenim mrežama fotografiju na kojoj piše: "Na Cetinju nema šetnje".

Već danima vjernici i građani drugih vjeroispovijesti u znak podrške SPC u Crnoj Gori organizuju litije zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.