VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/01/2020

NIJEDAN BORAC I DIJETE POGINULOG BORCA NE MOŽE BITI TEHNOLOŠKI VIŠAK

 

LJUBINjE, 22. JANUARA /SRNA/ - Hercegovački borci jedinstveni su u stavu da nijedan borac i dijete poginulog borca ne može biti tehnološki višak i na taj način ostati bez radnog mjesta, jedan je od zaključaka današnje sjednice Koordinacionog odbora boračkih organizacija istočne Hercegovine.

 

"Sve dogovore koji se vode između Sindikata i menadžmenta `Elektroprivrede Republike Srpske` možemo prihvatiti samo ako neko od ovih kategorija lično prihvati bilo kakav dogovor", saopšteno je iz Koordinacionog odbora nakon sjednice na kojoj je, kako je navedeno, razmatran položaj boračkih kategorija u javnim ustanovama i aktuelna situacija u "Elektroprivredi Republike Srpske".

U Koordinacionom odboru smatraju da "oni koji su život dali za Republiku Srpsku nisu zaslužili da im dijete danas neko proglašava viškom, da oni koji su dali dijelove tijela ili oni koji su srećom preživjeli ne mogu biti nikakav višak".

U saopštenju se navodi da će predstavnici Koordinacionog odbora na prvoj sjednici Predsjedništva BORS-a koja je planirana krajem mjeseca zatražiti da bude održana vanredna Skupština ove organizacije na kojoj bi bio zauzet stav u vezi sa položajem boraca i djece poginulih boraca zaposlenih u ovim preduzećima i ustanovama.

Koordinacioni odbor boračkih organizacija istočne Hercegovine spreman je svim mjerama da brani status svojih boraca, ističe se u saopštenju.

Na sjednici u LJubinju data je puna podrška predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske generalu Milomiru Savčiću, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za navodne ratne zločine.

Od zvaničnika Republike Srpske zatraženo je "da konačno preduzmu korake kako niko ne bi ponižavao srpskog vojnika jer je ova optužnica uperena protiv svih" njih.

Na sjednici je data i puna podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu u Crnoj Gori u očuvanju svetinja i osuđen Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je donesen krajem godine.

Sjednici Koordinacionog odbora boračkih organizacija istočne Hercegovine u LJubinju prisustvovali su predstavnici svih opštinskih i gradskih boračkih organizacija.

Načelnik opštine LJubinje Darko Krunić prisutne je informisao o izgradnji spomenika i Spomen-sobe poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu u ovoj opštini.