VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo23/01/2020

LITIJE U BERANAMA, ANDRIJEVICI, BIJELOM POLJU, MOLEBAN U CETINjSKOM MANASTIRU

 

PODGORICA, 23. JANUARA /SRNA/ - Blagoslovom Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori i večeras je desetine hiljada građana u gradovima od sjevera do primorja bilo na molebanima i u litijama zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

Nekoliko hiljada građana Berana i ovog četvrtka, predvođeni crkvenim velikodostojnicima, prošetalo je u mirnoj litiji od centra grada do manastira Đurđevi stupovi.

Litiju je predvodio Nikola Knežević, obučen u crnogorsku narodnu nošnju, dok su za njim građani nosili veliki transparent sa natpisom "Berane je čvrste volje da sačuva bogomolje" koji je bio u znaku trobojke i crnogorskog i srpskog grba.

I u Andrijevici je oko 2.000 građana, noseći transparent "Samo sloga svetinje spasava" prošetalo u litiji od mosta na rijeci Zlorečici dužinom cijele varoši, do hrama u parku na Knjaževcu, gdje je moleban služio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Litije u Beranama i Andrijevici protekle su mirno, samo uz povike "Ne damo svetinje".

Policija je kao i ranije regulisala saobraćaj i omogućavala nesmetan prolazak na svim raskrsnicama.

Litiji u Bijelom Polju koja je večeras poslije molebana krenula iz ckrve svetih apostola Petra i Pavla do crkve svetog Nikole u Nikoljcu, pridružili su se građani koji su jutros u 6.30 časova krenuli iz manastira Bliškovo, udaljenog od Bijelog Polja 50 kilometara.

Pored njih građani su pješice u pristizali iz Majstorovine, Grančareva, Zatona i drugih sela bjelopoljske opštine.

Protojerej Zoran Bubanja rekao je da je "ovo jedno veliko bogougodno djelo vjernika ovog kraja, koji na ovaj način izražavaju žrtvenu ljubav prema Gospodu i svojim svetinjama".

"Vjernici su se odlučili da na ovaj veliki i zahtjevan fizički poduhvat u slavu našeg Gospoda i spasa Isusa Hrista, kome se zajedno molimo da nas ukrijepi da izdržimo do kraja u odbrani svojih svetinja", kazao je Bubanja.

Protojerej stavrofor Darko Pejić je u besjedi poslije molebana istakao da će vjernici molitvama Presvete Bogorodice zajedno podnijeti ovo iskušenje koje nije malo.

"Ništa gore nema nego kada neko u ime zakona čini. Ono veče kada je usvajan ovaj bezakoni zakon molio je mitropolit Amfilohije samo jedan amandman da se ubaci u taj zakon, u kojem bi pisalo da onaj ko želi da ospori imovinu crkve, najprije to uradi sudskim putem, pa onda da se upiše na vlasnika ili nosioca prava. A ne, kako je predviđeno ovim zakonom, da instititucija koja je pod upravom Vlade, odnosno katastar, uknjiži svu imovinu na državu, a poslije da crkva dokazuje da to nije tako", rekao je Pejić.

On je poručio da "ako država nema povjerenja u sudove, u šta onda mi da se uzdamo i koga da slušamo, osim u Boga?", podsjećajući na riječi naroda koji je govorio "ne boj se nikoga do Boga".

U Cetinjskom manastiru moleban je služio vladika Metodije.

Rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović pozvao je "braću koja su juče išla drugim ulicama da im se pridruže u borbi za bolju i pravednu Crnu Goru".

"Nema nama molitve bez vas", poručio je Perović.

On je rekao da će prva litija na Cetinju biti zajedno sa njima.

Preko puta Cetinjskog manastira, na Ćipuru, okupila se grupa građana.

Oni su se, kako kažu njihovi predstavnici, okupili da bi bili sigurni da će biti ispoštovan dogovor da litije neće biti.

Između manastira i crkve na Ćipuru bila je grupa policajaca.

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori predviđa se da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.