VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija23/01/2020

KOŠARAC I DEDIĆ O SARADNjI I PRIORITETNIM ZADACIMA

 

SARAJEVO, 23. JANUARA /SRNA/ - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je tokom susreta sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH /FBiH/ Šemsudinom Dedićem da će u februaru organizovati sastanak sa entitetskim ministrima na kojem će biti razmatrana grupa prioritetnih zadataka.

 

U saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa navodi se da će na tom sastanku biti određena konkretna zaduženja, ne samo radnim grupama, nego i saradnicima u sektorima i oblastima u sastavu ministarstava.

Košarac i Dedić postigli su punu saglasnost o grupi prioritetnih zadataka na čijoj implementaciji treba da rade Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadležna ministarstva iz Republike Srpske i FBiH, te nadležna odjeljenja Brčko distrikta, uvažavajući ustavne i zakonske nadležnosti.

Delegacija federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva informisala je Košarca o ključnim problemima i otvorenim pitanjima, te izrazila podršku nastojanjima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i resornog ministra u afirmaciji otvorenog dijaloga i modela visokog stepena usaglašavanja stavova institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Na sastanku je konstatovano da je jedno od ključnih pitanja način organizacije povlačenja sredstava iz IPARD programa, kao važnog mehanizma pomoći za poljoprivredne proizvođače.

Sagovornici su zaključili da to podrazumijeva izmjene i dopune određenih zakonskih rješenja koje moraju biti zasnovane na realnim osnovama i usaglašenosti svih nivoa vlasti u BiH.

Košarac je rekao da je donio odluku o formiranju radnih grupa u kojima će učestvovati predstavnici Ministarstva, nadležnih entitetskih ministarstava i odjeljenja Brčko distrikta koje će raditi na određenim normativnim aktima.

Sagovornici su se saglasili da je to dobar model za saradnju.