VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/01/2020

NAORUŽAVANjE OD TURSKE - BESPOTREBNO

 

BEOGRAD, 24. JANUARA /SRNA/ - Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost Predrag Ćeranić smatra da je naoružavanje Oružanih snaga BiH koje nudi Turska bespotrebno i da zemlja koja je imala tako teško iskustvo u građanskom ratu ne treba da ima teško oružje.

 

On je podsjetio da su se od formiranja Oružanih snaga BiH njegovali NATO standardi.

"To što Turska nudi pomoć Sarajevu nije od juče. Unazad 10 do 15 godina pripadnici Oružanih snaga BiH išli su u Tursku kao u NATO zemlju, gdje su pohađali standardne kurseve i obuke", rekao je Ćeranić za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, ništa ne čudi što se ovo dešava, jer je BiH zemlja bez punog suvereniteta.

"Može se postaviti pitanje - zašto baš Turska, ali je odgovor lak, jer je poznat odnos koji predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ima prema BiH, a poznata je i politika koju ova država vodi prema nekadašnjim dijelovima svoje imperije", naveo je Ćeranić.

On je podsjetio da se prema članu 70 Zakona o odbrani BiH cjelokupna pokretna imovina Oružanih snaga BiH, u šta spada i teško naoružanje, vodi kao imovina Ministarstva odbrane BiH.

"Limit oružja unutar BiH predviđen je sporazumom u Firenci iz 1996. godine i ne odnosi se na vlasništvo, već na teritoriju na kojoj je imovina smještena. Međutim, dio tog naoružanja ne nalazi se na teritoriji Republike Srpske poslije odricanja Srpske od sopstvene vojske, u korist zajedničke", rekao je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, to znači da BiH može da ima najviše 410 tenkova, od čega 273 treba da bude na teritoriji Federacije BiH, a 137 na teritoriji Srpske.

"Međutim, trenutno se na stanju u BiH nalazi 325 tenkova. Što se tiče oklopnih borbenih vozila - BiH raspolaže sa 272, iako bi po zakonu mogla da ima 340, od čega bi 113 trebalo da bude na teritoriji Srpske", naveo je Ćeranić.

Kada je riječ o teškom naoružanju, Ćeranić je pojasnio da je BiH ograničena na 1.500 komada teškog artiljerijskog oružja, od čega bi 500 trebalo da se nalazi na teritoriji Srpske.

"Sputnjik" podsjeća da će, prema najavama, Oružane snage BiH u narednih pet godina biti opremljena savremenim naoružanjem iz Turske vrijednim 30 miliona evra.

Više od milion KM iz Turske namijenjeno je za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga. Biće im plaćen prevoz, hrana, troškovi smještaja, kao i školarina za obuku i kurseve.

Šta će sve od vojne opreme biti donirano BiH iz Turske znaće se nakon što Savjet ministara dostavi popis zahtjeva koji se diplomatskim putem upućuje Ministarstvu državne odbrane Turske.

BiH se ugovorom mora obavezati da opremu neće ustupiti ili prodati trećoj strani, niti je izuzeti iz inventara bez saglasnosti Turske, navodi "Sputnjik".