VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika24/01/2020

SDA UVODI BiH U SPIRALU UCJENA

 

SARAJEVO, 24. JANUARA /SRNA/ - Ukoliko predsjednik SDA Bakir Izetbegović želi da razgovara o poziciji Senada Bratića u Narodnoj skupštini Republike Srpske to je moguće jedino ako će se razgovarati i o funkciji potpredsjednika Federacije BiH /FBiH/, ali nikako o pozicijama u Savjetu ministara pošto su za SNSD razgovori o toj temi završeni, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

 

Reagujući na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da SDA neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti FBiH, Kovačević je rekao da su SNSD-ove ambicije zasnovane na demokratskom legitimitetu i povjerenju koje je dobio od srpskog naroda koji živi na toj teritoriji.

"Na osnovu toga SNSD u Domu naroda Parlamenta FBiH ima četiri delegata i još dva koja su uz SNSD. To SNSD-u daje snagu najjače političke stranke u Klubu Srba Doma naroda", rekao je Kovačević.

On je naglasio da SDA svojim ponašanjem uvodi BiH u spiralu ucjena, te pozvao da budu ispoštovani raniji dogovori partnera.

"Ukoliko iz SDA nastave da se ponašaju na ovakav način da svaki novi potez koji treba da bude urađen u BiH biva suočen sa novom ucjenom SDA onda nas uvode u spiralu ucjena koja će u potpunosti blokirati BiH i u tim okolnostima neće biti moguće uraditi bilo šta što je dobro za ljude koji žive u ovoj zemlji", rekao je on.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da ova stranka neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti Federacije BiH /FBiH/.

"Dok god potpredsjednik FBiH ima značajna ovlaštenja, a pozicija potpredsjednika Republike Srpske je redukovana na protokolarne funkcije i dok god u vlasti Srpske nema ministara iz SDA, takvi prijedlozi neće imati kredibilitet. Pozivamo na hitno okončanje procesa formiranja vlasti na nivou FBiH", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva SDA.