VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/01/2020

SVETI SAVA - LIČNOST KOJA JE NADŽIVJELA SVOJE VRIJEME

 

ZVORNIK, 24. JANUARA /SRNA/ - Sveti Sava je ličnost koja je svojom snagom, energijom, znanjem i pronicljivošću nadživjela i svoje vrijeme i geografske prostore na kojima je živjela i, hvala Bogu, ostala da doživi i do danas i dalje u budućnost, rekao je večeras u Zvorniku protojerej stavrofor Vidoje Lukić.

 

Lukić je na Svetosavskoj akademiji, koja je održana u okviru Svetosavske nedjelje, naglasio da je Sveti Sava ličnost koja zavređuje da se slavi i proslavlja više od jednog dana u godini, ličnost koja zavređuje da bude poštovana i da je se sjećaju što češće u životu, odnosno bar jednom u sedmici ili mjesecu.

"Malo je naroda koji se mogu podičiti takvim nacionalnim svetiteljem, ličnošću toliko svestranom i sveprisutnom, mnogostranom i mnogostrukom, kao što se naš narod može ponositi Svetim Savom - ličnošću koja kroz pojedinačnost svjedoči o univerzalnom, osobi čiji se duh i djelo vijekovima ovaploćuju u narodnom kolektivnom pamćenju, iskustvu i samosvijesti", rekao je sveštenik Lukić.

Prema njegovim riječima, Sveti Sava je zaista svojom snagom i energijom uradio mnogo za života i svakako da ga se sjećaju i po tome i zbog toga, ali je mnogo više zaslužan za to što je svojom energijom umio da oduševi, da napoji, da podstakne i da inspiriše generacije i generacije iza sebe.

Lukić je dodao da se upravo taj duh, energija, snaga i ljubav prema Hristu, prema Jevanđelju, naziva Svetosavlje.

Zvornički profesor Nataša Kokoruš govorila je o Svetom Savi, njegovoj biografiji i njegovom značaju u srpskom narodu i pravoslavlju na balkanskom prostoru uopšte.

Ona je podsjetila i na besjedu teologa Radovana Bigovića iz Beograda koji je na poetski način predstavio životopis kao modernu biografiju ili žitije savremenog doba u kome govori o svim djelima i podvizima Svetog Save za njegovog života.

U okviru Svetosavske akademije nastupilo je Prvo zvorničko pjevačko društvo "Izvornik" i učenici zvorničkih srednjih škola koji su izveli kombinaciju monologa, dijaloga i kratkih recitacija iz tekstova Svetog Save, vladike Nikolaja Velimirovića i patrijarha Pavla.

Prema progamu ove manifestacije, u ponedjeljak, 27. januara, biće obilježen Savindan u osnovnim i srerdnjim školama, dok je u četvrtak, 30. januara, predviđen izbor najboljih sportista grada Zvornika za 2019. godinu.

Svetosavska nedjelja, koja je otvorena 22. januara, tradicionalno će biti završena Svetosavskim balom u subotu, 1. februara.