VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet26/01/2020

PUTIN: ZLOČINI NACISTA NE SMIJU BITI ZABORAVLJENI

 

MOSKVA, 26. JANUARA /SRNA/ - Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima i gostima memorijalne večeri "Čuvar sjećanja", povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, da zločini nacista ne mogu zastarjeti, da se ne mogu oprostiti niti zaboraviti.

 

Putin je u pozdravnom telegramu učesnicima memorijalne večeri, koja se održava u Moskvi, istakao da je Holokaust jedan od najtragičnijih, najmračnijih stranica svjetske istorije i da je bilo kakav pokušavaj prećutkivanja tih događaja i mijenjanja istorije neprihvatljiv i nemoralan.

"Naša zajednička dužnost je da sačuvamo i prenesemo narednim generacijama istinu o najkrvavijem ratu 20. vijeka, o milionima ljudi koji su ubijeni u gasnim komorama, koji su mučeni u koncentracionim logorima i getima, koji su umrli od bolesti i gladi", poručio je Putin u telegramu objavljenom na sajtu Kremlja.

On je istakao da naredne gereneracije treba da znaju da je Crvena armija stala na kraj tim nečuvenim zločinima, da je uništila nacizam i spasila od istrebljenja i porobljavanja ne samo Jevreje, nego i druge narode planete.

U Rusiji se od 20. januara do 2. februara obilježava Nedjelja sjećanja na žrtve Holokausta, prenosi "Sputnjik".

Nacistički koncentracioni logor "Aušvic" oslobodila je sovjetska vojska 23. januara 1945. godine.