VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana27/01/2020

MINISTARSTVO RADI NA RAZVOJU OBRAZOVANjA

 

BANjALUKA, 27. JANUARA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je Sveti Sava ostavio veliki zadatak da se nastavi sa njegovom prosvetiteljskom ulogom, te da u skladu sa tim Ministarstvo sa svim školama i Republičkim pedagoškim zavodom radi na razvoju obrazovanja u Srpskoj.

 

Trivićeva je istakla da Ministarstvo u ovoj godini intezivno uvodi inovacije u nastavne planove i programe, stimulativno okruženje za učenike i obuku nastavnog kadra.

Ona je prilikom posjete Osnovnoj školi "Branislav Nušić" u Banjaluci povodom školske slave Svetog Save novinarima rekla da Sveti Sava prosvetiteljski put gradi već 800 godina, jer je ovo godina kada se obilježava i 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Govoreći o problemu Osnovne škole "Branislav Nušić" sa stolarijom, Trivićeva je rekla da će se sa zamjenom krenuti tokom ljetnog raspusta, te podsjetila da je Ministarstvo prošle godine izdvojilo sredstva za rekonstrukciuju područne škole.

Trivićeva je istakla da danas sve škole u Srpskoj obilježavaju školsku slavu Svetog Savu, prvog srpskog prosvetitelja.

Stana Nikodinović Mitrović, direktor Osnovne škole "Branislav Nušić", rekla je da ova škola tradicionalno obilježava školsku slavu Svetog Savu, jednog od najvećih srpskih istorijskih ličnosti, svetitelja, prosvetitelja i prvog arhiepiskopa.

"Tim povodom naši učenici pripremili su priredbu, a nagradićemo i najbolje učenike. Nadam se da će uspjeh učenika naša škole i dalje biti na zavidnom nivou", dodala je Mitrovićeva.

Prema njenim riječima, ova škola radi neprekidno već 123 godine, te ima problem sa stolarijom i očekuju njenu promjenu, kao i utopljavanje objekta s ciljem energetske efikasnosti.

Mitrovićeva je navela da ova škola broji 210 učenika koji su raspoređeni u tri objekta, s obzirom da imaju područnu školu u Donjim Kolima i Rekavicama.

Učenik osmog razreda Osnovne škole "Branislav Nušić" i dobitnih svetosavkse nagrade kao najbolji učenik ove škole Anđela Lojić rekla je da voli školu i svoje nastavnike, a nagrada će joj biti motivacija za dalje učenje i postizanje još boljeg uspjeha.

Trivićeva će danas posjetiti i Osnovnu školu "Ćirilo i Metodije" u Banjaluci.