VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo28/01/2020

OBJAVLJENO UPUTSTVO O PREVENCIJI ZA PUTNIKE ZBOG KORONAVIRUSA

 

BEOGRAD, 28. JANUARA /SRNA/ - Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je uputstvo na tri jezika o mjerama prevencije za putnike koji dolaze iz kineskog grada Vuhana i drugih područja zahvaćenih novim koronavirusom.

 

U uputstvu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", objavljenom na sajtu Ministarstva na srpskom, kineskom i engleskom jeziku, navodi se da osobe koje su boravile u Vuhanu ili su bile u kontaktu sa oboljelima od novog koronavirusa, treba da preduzmu nekoliko mjera.

Putnicima se savjetuje da u narednih 14 dana smanje kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mjestu ili na javnim mjestima.

Ukoliko osjete simptome infekcije organa za disanje /povišenu temperaturu, kijavicu, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo/, treba odmah da stave masku preko usta i nosa i pojačaju higijenu ruku /pranje toplom vodom i sapunom/.

Tim licima se preporučuje da izbjegavaju i kontakte sa drugim osobama i da koriste maramicu kad kijaju ili kašlju.

Na sajtu je objavljena i lista instituta i zavoda za javno zdravlje na području Srbije u kojima putnici mogu da se obrate epidemiologu i dobiju uputstva o daljem postupku.

Preporučenih mjera treba da se pridržavaju i osobe koje su posjećivale zdravstvene ustanove u kojima je moglo biti oboljelih od novog koronavirusa i svi koji su posjećivali pijace na kojima se prodaje meso domaćih i divljih životinja ili žive životinje.

Ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom temperaturom, putnici iz Vuhana ili drugih oblasti Kine mogu da se jave na poseban broj telefona 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Bolest je za sada potvrđena u više od 20 provincija u Kini, kao i u nekoliko drugih zemalja kod osoba koje su doputovale iz Vuhana, gdje je počela epidemija.

Do sada je zabilježeno oko četiri odsto smrtnih ishoda među potvrđenim slučajevima.

Budući da je riječ o novom virusu i da još nisu jasne sve kliničke i epidemiološke karakteristike bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ preporučuje preduzimanje mjera za suzbijanje epidemije u njenom žarištu, kao i mjera za sprečavanje prenošenja infekcije u druge zemlje.