VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/02/2020

UČESNICI IZ SRPSKE OBOGATILI SRETENjSKI PROGRAM

 

BAJINA BAŠTA, 16. FEBRUARA /SRNA/ - Zvorničko pjevačko društvo "Izvornik" i guslar Dušan Pejić iz Srebrenice obogatili su program akademije posvećene obilježavanju Sretenja, Dana državnosti Srbije i početka Prvog srpskog ustanka, održane u Bajinoj Bašti.

 

Ovo je sedmo Sretenjsko druženje guslara, zdravičara pjesnika i recitatora i izvođača duhovnih i etno pjesama iz Srbije i Republike Srpske.

Učesnici sinoćnjeg programa podsjetili su na početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine u Orašcu, njegove vođe, borbe i oslobađanje velikog dijela Srbije, kao i na donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine, koji predstavlja temelje državnosti i demokratizacije Srbije.

Istaknut je značaj ustanika i njihove pobjede u ovom kraju i uloga arhimandrita manastira Rača kod Bajine Bašte hadži Melentija Stefanovića u podizanju Prvog srpskog ustanka kao i doprinos i hrabrost Srebreničanina Karamarka Vasića i njegovih boraca u borbi protiv Turaka u ovom dijelu Srbije.

Hadži Melentije je 1795. godine boravio kod sultana Selima Trećeg i dobio odobrenje da gradi manastir Rača kome je dodijeljeno 1.600 hektara zemlje. Tu zemlju su nakon Drugog svjetskog rata komunisti oduzeli ovom manastiru i metoh sveli na svega 30 hektara.

Hadži Melentije je bio jedan od Karađorđevih bliskih saradnika i vođa ustanka u Račanskoj nahiji, predvodnik i učesnik mnogih bitaka za oslobođenje srpskog naroda od turske vlasti na području zapadne Srbije, ali i Osata i Srebrenice u današnjoj Republici Srpskoj.

On je nakon sloma ustanka sa Karađorđem prešao u Austrougarsku, a kasnije se vratio i obnovio manastir Rača koji je postao centar duhovnog života ovog kraja.

Kao savremenik Vuka Karadžića sarađivao je sa reformatorom srpskog jezika i pisma, a pružao mu je podršku i u prikupljanju i bilježenju srpskih narodnih pjesama, pripovijetki i zapisivanju određenih običaja.

Srbija slavi 15. februar - Dan državnosti u spomen na dan kada je u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.