VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/02/2020

HERCEG NOVI - CENTAR RUSKE KULTURE U CRNOJ GORI

 

HERCEG NOVI, 17. FEBRUARA /SRNA/ - Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov boravio je u prvoj zvaničnoj opštini Herceg Novi i sa predsjednikom opštine Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o rezultatima saradnje te crnogorske opštine i ruskih gradova Ribinsk i Sankt Peterburg, te o potencijalima njenog proširenja.

 

Maslenikov je zahvalio Katiću za ostvarene napore da Herceg Novi postane centar ruske kulture u Crnoj Gori i obećao da će ruska Ambasada nastaviti da podržava povezivanje dva naroda i ruskih gradova sa Herceg Novim.

Sastanku je prisustvovala i delegacija Ribinska, sa kojim Herceg Novi od 2018. godine ima Sporazum o saradnji, a koja je pozvala rukovodstvo ove crnogorske opštine da u tom gradu prisustvuje obilježavanju 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, saopšteno je iz Informativne službe opštine Herceg Novi.

Delegacija Ribinska uputila je Katiću i saradnicima pohvale za organizaciju i saradnju na polju kulture i umjetnosti, uzimajući u obzir da je ona obuhvatila rad kulturnih i umjetničkih kolektiva oba grada i razmjenu iskustava.

"Predstavnici Ribinska ponudili su učešće njihovog folklornog ansambla `Karusel`, koji u Rusiji ima status počasnog kolektiva narodne umjetnosti, na nekoj od manifestacija koje se tokom godine održavaju u Herceg Novom", navedeno je u saopštenju.

Katić je podsjetio da u Herceg Novi dolazi sve više gostiju, turista i investitora iz Rusije, čime se dodatno učvršćuje viševjekovna spona dva naroda.

U ruskoj delegaciji bili su i zamjenik gradonačelnika Ribinska za socijalna pitanja Natalija Šuldina, predstavnik administracije i savjetnik gradonačelnika za međunarodne odnose i istoriju Dmitrij Hristenko, te pomoćnik gradonačelnika Irina Karpova.

U ime opštine Herceg Novi sastanku su prisustvovali šef kabineta predsjednika opštine Dragana Stanišić, glavni gradski administrator Nenad Đorđević, savjetnik predsjednika opštine Tamara Vujović i direktor Javne ustanove kulture "Herceg fest" Gordana Porobić Krcunović.