VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana17/02/2020

NEŠIĆ: PRVI ZAKON KOJI SE MORA USVOJITI JESTE ZAKON O USTAVNOM SUDU BiH

 

BANjALUKA, 17. fEBRUARA /SRNA/ - Vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić rekao je danas u Banjaluci da se odlukom Ustavnog suda BiH o poljopriverednom zemljištu razgrađuje Dejtonski mirovni sporazum i želi raditi na unitarizaciji BiH, što je nedopustivo.

 

"Sjednica Narodne skupštine danas je pod budnim okom svih - prijatelja i neprijatelja Republike Srpske, i onih koji je vole i onih koji je ne vole, i onih koji je žele jaku, snažnu i prosperitetnu, i onih koji bi da je ukinu", rekao je Nešić.

On je naglasio da je situacija izuzetno složena, ali ne i nova.

"Nikome od nas nije prvi put da se suočavamo sa ovakvim izazovom. Nije ovo prvu udar na Republiku Srpsku. Ali, ako ne damo adekvatan odgovor, neće ovo biti posljednji udar", konstatovao je Nešić u obraćanju na posebnoj sjednci Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da se danas u parlamentu odlučuje hoće li se jedno krupno nacionalno pitanje, pitanje opstanka i budućnosti Srpske iskoristiti za jeftino politikanstvo i međusobne obračune ili će se zaboraviti na međusobne razmirice, animozitete.

Nešić je apelovao da danas svi zajedno moraju stati u odbranu jedine otadžbine Republike Srpske.

On je istakao da oni koji se najviše zaklinju u BiH neće da shvate da je ona tvorevina koja se sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH /fbiH/ i ne može biti unitarizovana.

Nešić je istakao da je odlukom o poljoprivrednom zemljištu Ustavni sud BiH prevršio mjeru, jer FBiH može korisiti poljoprivredno zemljite, kao i Brčko Distrikt, a Srpska ne može - što je nedopustivo.

"Osporavaju nam grb i himnu 'Bože pravde'. Kako to da je Ustavni sud rekao da su 25. novembar i 1. mart u skladu sa Ustavom a 9. januar nije? Moram cinično reći, možda je trebalo da kažemo sudijama u Ustavnom sudu BiH da su i 1. mart i 25. novembar crkveni praznici - Bijele poklade i Sveti Jovan Milostivi. Obilježeni su u kalendaru SPC crnim slovom. Da su to znali, vjerovatno bi ih zabranili", rekao je Nešić.

Nešić je pozvao poslanike na jedinstvo u odbrani Republike Srpske i njenih interesa i naglasio da se danas jasno mora poručiti - prvi zakon koji Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH moraju da usvoje jeste Zakon o Ustavnom sudu BiH i nijedan prije njega. /nastaviće se/bon/boj/tp