VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet19/02/2020

DVA MILIJARDERA U TRCI ZA BIJELU KUĆU?

 

NjUJORK, 19. FEBRUARA /SRNA/ - Bivši gradonačelnik Njujorka, biznismen i milijarder Majkl Blumberg priključio se trci za predsjedničkog kandidata iz redova Demokratske strane, ali ga dio suparnika optužuje da želi da - kupi izbore.

 

Blumbergova popularnost u ispitivanjima javnog mnjenja raste - sada ga podržava 19 odsto simpatizera Demokratske stranke.

Bivši njujorški gradonačelnik najavljuje da će, ako bude izabran, vjerovatno prodati "Blumberg LP", kompaniju za finansijske i druge vijesti.

Blumberg će po prvi put učestvovati u predsjedničkoj debati demokrata u Nevadi na kojoj će se suprotstaviti demokratskim suparnicima za kandidaturu na predsjedničkim izborima krajem godine.

Američki mediji procjenjuju da je 78-godišnji Blumberg "težak" 60 milijardi dolara.

Na izborima za gradonačelnika 2001. i 2005. godine, kao dugogodišnji član demokrata prešao je u redove republikanaca, da bi potom postao nezavisan, a na kraju se ponovo vratio demokratima.

Stranački rivali optužuju ga zbog navodnih diskriminatorskih policijskih mjera tokom njegove vladavine Njujorkom, kao i zbog "seksističke prakse" unutar njegove firme.

Blumberg ne učestvuje na predizborima u prve četiri savezne države održanim u Ajovi i Nju Hempširu, te narednim Nevadi i Južnoj Karolini, već se nada da će se tim izborima priključiti na "superutorak" 3. marta, kada na birališta izlazi 14 saveznih država, među njima i Teksas i Kalifornija.

Najmanje pet kandidata demokrata kvalifikovalo se za debatu u srijedu, uoči izbora u Nevadi 22. februara: Džo Bajden, senatori Berni Senders, Elizabet Voren i Ejmi Klobučar, te bivši gradonačelnik gradića u Indijani Piti Butidžidž.

Vorenova i Senders tvrde da Blumberg pokušava da kupi izbore.