VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/02/2020

POTVRĐEN ZAKLJUČAK KOLEGIJUMA - ODBIJA SE POZIV ZA DEFINISANjE GRANIČNE LINIJE

 

SARAJEVO, 19. FEBRUARA /SRNA/ - Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ okončao je zasjedanje usvajanjem zaključka Kolegijuma ovog doma kojim se ne prihvata poziv Narodne skupštine Republike Srpske za definisanje granične linije između Srpske i FBiH, prenose federalni mediji.

 

Sa ovim zaključkom, koji je inicirao Kolegijum, nije se saglasio Klub koalicije predvođene HDZ-om BiH.

Poslanici su odbili zaključak koalicije okupljene oko HDZ-a među kojima je i poziv Predstavničkog doma predstavnicima međunarodne zajednice da pomognu u procesu očuvanja mira i ustavnog poretka BiH, kao i prihvatanje svih rješenja koja su plod dijaloga u okviru Ustava BiH i evropskih standarda.

U okviru usvojenih zaključaka Kolegijuma, Predstavnički dom je pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da donese zakone kojima će se propisati korištenje državnog zemljišta od nižih administrativnih jedinica i jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 17. februara zaključke o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH prema kojima se, između ostalog, Vlada Srpske zadužuje da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između Republike i FBiH, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je juče da FBiH nije, niti će ikada učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se tiču entitetske linije.