VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo20/02/2020

VJERNI NAROD I VEČERAS BRANI SVETINjE

 

PODGORICA, 20. FEBRUARA /SRNA/ - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa episkopom mileševskim Atanasijem i sveštenstvom služi moleban Presvetoj Bogorodici u Crkvi Svete Petke u Pljevljima, a nakon toga će predvoditi litiju gradskim ulicama.

 

Više od 100 građana krenulo je u litiju dugačku 28 kilometara od crkve Svetog Đorđa iz Manastira Dobrilovine kod Mojkovca, odakle su se uputili prema hramu Hristovog Roždestva u tom gradu, udaljenom 28 kilometara.

Litiju predvode monahinja Makrina i paroh mojkovački Danilo Damjanović.

Temperatura u Mojkovcu danas je ispod nule, ali učesnici litije ističu da nema zime kad se brane svetinje.

Litiju je u selu Kaludra sreo i pozdravio mitropolit Amfilohije, koji je učesnicima rekao da zlo domaće danas, nažalost, prijeti narodu i Crnoj Gori.

"Ja sam podnio prijavu sadašnjem predsjedniku Skupštine Crne Gore /Ivanu/ Brajoviću, a poslije je dostavio i predsjedniku države i predsjedniku Vlade, da ova Crkva Božja postoji ovdje od vremena cara Konstantina, kao što i jeste", upitao je vladika Amfilohije.

On je istakao da toga nigdje u svijetu nije bilo i da je zato "narod u Crnoj Gori darnut u živac".

"Ja to tako osjećam. Niko nije podstakao ni vas da danas hodate po ovom snijegu, nego je narod darnut u živac, u njegovo biće. Mnogo šta je pretrpio, naročito od 1945. godine i na kraju su, očevidno, pukla trpila. I što je najvažnije, narod je prestao da se plaši", dodao je vladika Amfilohije.

Vladika Amfilohije je istakao da bez pokajanja nema spasenja.

"I hvala Bogu da se naš narod vratio Božjoj istini. Ovo je udar na Boga, na svetinju. To je ono što je duboko zaboljelo narod. E, ne može se protiv Boga ratovati. Oni su objavili rat i Bogu, ova grupa koja je sad na vlasti", ponovio je mitropolit Amfilohije.

Poslije molebana koji je služen u Crkvi svetih Apostola Petra i Pavla ulicama Bijelog Polja prošla je litija građana, do Crkve svetog Nikolaja u naselju Nikoljac.

Obraćajući se građanima u porti crkve protojerej stavrofor Siniša Janković rekao je da je teško izabrati riječi kojima bi se opisali veličanstveni događaji u Crnoj Gori.

"Ovo su biblijski događaji. Ovo su događaji koji su najveličanstveniji u istoriji Crne Gore, a sve zbog onih koji su u mraku izglasali bezakon zakon, kojim pokušavaju da unište Crkvu Božju, da unište pravdu i istinu i da sahrane Boga kao što su sahranjivali njihovi preci na /mjestu kod Nikšića/Vidrovanu. Na isti način danas su se presvukli u neka druga ruha, sakrili se iza sile i iza njihovih zakona. Pa onda novo zlo sjeme siju među braćom", rekao je sveštenik Janković.

Molitveni hod u Beranama krenuo je iz centra grada, od Hrama Svetog Simeona Mirotočivog, ka Đurđevim Stupovima, katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke, gdje je služen moleban za odbranu svetinja.

Ispred manastira je besjedio otac Mihailo Čikvin iz Poljske pravoslavne crkve, a blagoslov je donio i arhimandrit Teoktist, iguman Manastira Sopoćani.

Organizatori su broj redara u bijelom odorama pojačali zbog informacije na društvenim mrežama o pojavi navijački nastrojenih grupa spremnih na izazivanje nereda, što se pokazalo kao netačno.

Sa molebana iz porte Manastira sveštenik Evstatije poručio je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti diskriminatorski i da nije održiv, javljaju crnogorski mediji.

Gosti iz Poljske pravoslavne crkve prenijeli su okupljenim građanima i vjernicima pozdrave iz zapadne Evrope, pružajući podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nakon molebana građani su se mirno razišli.

Policija je obezbjeđivala sva saobraćajna čvorišta na trasi kojom se kretala litija u Beranama.

Litije i molebani kao znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovani su i danas u više crnogorskih gradova.