VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo20/02/2020

MOLEBANI I LITIJE U NIKŠIĆU I PLUŽINAMA

 

PODGORICA, 20. FEBRUARA /SRNA/ - Hiljade Nikšićana i večeras je prisustvovalo molebanu u Hramu Svetog Vasilija, a zatim je litija prošla ustaljenom maršrutom do gradskog trga u znak protivljenja usvajanju kontroverznog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori koji predstavlja udar na Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/.

 

"Optužuju nas, učesnike ovih svetih molebana za izdaju otadžbine kao da mi ne znamo da na svijetu ne postoji zločin strašniji i sramniji od izdaje vjere i otadžbine. Od nas neka se ne plaše", rekao je protojerej-stavrofor Radojica Božović obraćajući se okupljenim vjernicima.

On je istakao da su litije okupile i po četiri generacije iz jedne porodice, što daje sigurnost, pouzdanje i nadu da se istraje u odbrani vjere, crkve i svetinja.

Protojerej-stavrofor Božović podsjetio je na riječi slavnog ruskog književnika Fjodora Dostojevskog da onaj ko je na plemenitom putu, "ako i malim koracima, stići će do cilja".

"Ovi koraci kojim hodimo svih ovih dana jesu u fizičkom smislu mali, ali će se pokazati kao najblagosloveniji hod kojim smo hodili u životu", istakao je Božović i pozvao vjerni narod da se i dalje okuplja na litijama.

Mnogobrojni vjernici i večeras su se okupili u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama gdje je služen moleban, nakon čega je litija prošla ulicama ove opštine.

Litiju su predvodili igumani manastira Zagrađe i Pivskog manastira, Lazar i Jeftimije, plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović i arhimandrit Petar Petrić iz kijevsko-pečerske lavre.

Obraćajući se vjernicima, jerej Mihailović govorio je o uvredljivim natpisima prema Srbima koji su prije dvije noći osvanuli u Plužinama preko iscrtanih trobojki, pozvavši vjerni narod da se moli da takvim ljudima Bog podari razum, smirenje i ljubav Božiju koja podrazumijeva ljubav među ljudima.

"Nemojte da ih osuđujete ili da učinite nešto što nije u duhu pravoslavlja, već treba da im oprostimo i da se molimo Bogu za njih, kao i da ih nakon njihovog pokajanja primimo raširenih ruku kao braću", poručio je plužinski paroh.

On je najavio da će u nedjelju u 14.00 časova litija krenuti od Pivskog manastira do crkve u Plužinama.

Crnogorska Skupština usvojila je 27. decembra prošle godine Zakon o slobodi vjeroipovijesti koje predstavlja udar na SPC u Crnoj Gori, jer predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i odnosi se na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

Od tada se širom opština i gradova u Crnoj Gori, kao i Srbiji i Republici Srpskoj, održavaju molebani i litije u znak protivljenja spornom zakonu.