VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo23/02/2020

RIJEKA VJERNIKA U LITIJI PODGORIČKIM ULICAMA

 

PODGORICA, 23. FEBRUARA /SRNA/ - Arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani sa Kosova, večeras je ulicama Podgorice predovdio litiju, koja je bila najbrojnija do sada.

 

Vjernicima u litiji prenio je pozdrave iz Gračanice, Prizrena, Đakovice i svetinja širom Kosova i Metohije, te istakao da braneći svetinje brane svoje kuće i dostojanstvo.

"Svetinje nas ne mogu i ne smiju razdvajati", istakao je otac Sava.

On je napomenuo da bi neki da vide svetinje kao muzeje i kulturna dobra, a ne kao božije domove, te da je upravo zbog toga sporan Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Vjerni narod sabran u najbrojnijoj litiji do sada pred Sabornim hramom blagoslovio je protojerej Nikola Pejović koji je rekao kako je litije započeo Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac.

"Ove litije su prilika da pozovemo sve da Crna Gora bude država svih nas i jedna velika porodica, u kojoj različitosti nećemo gledati kao mane već kao vrline i bogatstvo", istakao je otac Nikola.

Litiji su pridružili i hodočasnici koji su prije 12 dana pješke krenuli od Hrama Svetog Save iz Beograda, kao i brojni drugi pristigli iz raznih krajeva Crne Gore.

Među njima bilo je i onih koji su pješke stigli iz Zete, Budve, Nikšića, Herceg Novog.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodio je molitvenu litiju ulicama Risna nakon molebna Presvetoj Bogorodici koji je služen u Crkvi Svetih Petra i Pavla.

Među brojnim vjernicima bilo je puno djece, a mitropolit ih je sve blagoslovio i istakao kako hodajući ulicama crnogorskih gradova svjedoče slobodu kojom su obdareni od Gospoda.

U Pljevljima je litiju predvodio episkop mileševske Atanasije, koji je prethodno služio moleban u Crkvi Svete Petke.

Okupljenima se obratio protojerej stavrofor Borivoje Pantić koji je istakao da su danas crnogorski specijalci spriječili vjernike iz Čajniča iz Republike Srpske da na graničnom prelazu Metaljka uđu u Crnu Goru i učestvuju u litiji u Pljevljima.

"Umjesto sa cvijećem građani koji su se kretali u litiji dočekani su sa pancirima, pendrecima i kacigama. To nije ona Crna Gora u kojoj mi živimo i u kojoj želimo da živimo", rekao je Pantić.