VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/02/2020

USVOJEN ZAKON O MEMORIJALNOM CENTRU "STARO SAJMIŠTE"

 

BEOGRAD, 24. FEBRUARA /SRNA/ - Skupština Srbije usvojila je Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište", kojim se osniva ustanova koja će biti posvećena kulturi sjećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru Starog sajmišta.

 

Memorijalni centar biće mjesto i za obrazovno-vaspitne, naučnoistraživačke i izdavačke poslove kao i organizovanje manifestacija i akcija njegovanja sjećanja na žrtve i logora Zemun, i prolaznog logora "Topovske šupe" na Autokomandi.

Obavljaće i poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.

Memorijalni centar obuhvatiće prostor na lijevoj obali Save, odnosno područje nekadašnje Bežanijske bare, uključujući kulturno dobro "Staro sajmište" i njegove zaštićene okoline, kao i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora Beograd "Topovske šupe".

Logor Sajmište, tokom Drugog svjetskog rata nalazio se na lijevoj obali Save na mjestu gdje je 11. septembra 1937. godine otvoren Prvi beogradski sajam.

Logor je, kako navode hroničari, bio aktivan od oktobra 1941. godine do jula 1944. godine.

U početku je bio namijenjen za Jevreje, da bi se kasnije proširio i na druge političke osuđenike, komuniste, partizane i četnike.

Za vrijeme nacističke okupacije oko 8.000 Jevreja i 32.000 Srba ugušeno je u "dušegupkama", strijeljano u Jajincima ili umrlo u samom logoru.

Usvojeno je, u danu za glasanje i više drugih zakona nakon čeka je počela nova sjednica Skupštine Srbije.