VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/02/2020

PORODICE PITAJU KADA ĆE ODGOVARATI VOĐE OVK

 

BEOGRAD, 24. FEBRUARA /SRNA/ - Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji u otvorenom pismu upitalo je predsjednika Specijalizovanih vijeća Kosova suda u Hagu Ekatirinu Trendafilovu kada će konačno vođe albanske Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ odgovarati za ratne zločine nad Srbima, Romima, Gorancima i Albancima.

 

"Mi porodice čiji su članovi kidnapovani još 1998. godine kao prve žrtve na Kosovu i Metohiji podižemo glas i javno Vas pitamo kada će vođe terorističke zločinačke OVK /Ramuš/ Haradinaj, /Hašim/ Tači, /Fatmir/ LJimaj, /Kadri/Veselji... odgovarati po komandnoj odgovornosti za ratne zločine po istom zakonu kao što je Haški tribunal osudio generale JNA i generale vojske i policije Srbije", navodi se u pismu.

U Udruženju ističu da je velika nepravda učinjena prema porodicama kidnapovanih i ubijenih kosmetskih žrtava, jer dokazani ratni zločinci OVK i tvorci zločina u slučajevima "Klečka", "Radonjić jezero", "Volujak", "Lapušnik", "Likovca" i drugih, umjesto da su na robiji, obiđoše cijeli svijet - od Vašingtona do Brisela kao predsjednici, premijeri, ministri, generali OVK i "Islamske države Kosova".

"Ubeđeni smo da Specijalizovano tužilaštvo nikada neće uhapsiti vođe OVK iz straha za svoju bezbednost, jer ove zločince čuva takozvana Kosovska bezbednosna služba, odnosno vojska OVK Kosova", navodi se u pismu.

U pismu je ponovo istaknuto da nema pomirenja na Balkanu bez pravde za srpske žrtve.