VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika24/02/2020

DAČIĆ: SRBIJI I ZEMLJAMA REGIONA MJESTO U EU

 

BEOGRAD/SOLUN, 24. FEBRUARA /SRNA/ - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Solunu da je Srbiji i cijelom regionu mjesto u EU i da u procesu integracije mora da se poštuje princip individualnosti.

 

Dačić je na konferenciji "Od Soluna 2003 do Zagreba 2020" rekao da se Beograd nada da će hrvatsko predsjedavanje Savjetu EU ostati pozitivno upamćeno i da će Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Zagreb je bio domaćin i Konferencije EU sa zapadnim Balkanom davne 2000. godine i verujemo da će Samit EU-zapadni Balkan u maju pružiti dodatni podstrek politici proširenja EU sa konkretnim rezultatima", istakao je Dačić.

On je napomenuo i da region teži da osigura svoje mesto u EU i da Beograd to snažno podržava, te da se moraju poštovati razlike među državama na evropskom putu.

"Ono što je važno, što stalno ponavljamo, a ponavlja i EU, mora da postoji princip individualnosti u procesu integracija svake države kandidata posebno, to jeste, svako prema zaslugama", rekao je Dačić.

On je podsjetio da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i da Beograd kroz aktivan angažman u različitim regionalnim inicijativama nastoji da sa partnerima dostigne tražene standarde i pokaže odgovornost prilikom preuzimanja obaveza.

"Odgovornost leži i na poštovanju preuzetih obaveza, a nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz podršku EU, od suštinskog je značaja. Smatramo da EU ne sme da izgubi lidersku ulogu u ovom procesu", rekao je Dačić.

On je ukazao i da okvir regionalne saradnje na Balkanu ne treba da "zameni ili zamagli" individualni put evropskih integracija zemalja kandidata koje su, naveo je, "iskreno posvećene regionalnoj saradnji".