VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika11/03/2020

NOVAKOVIĆ BURSAĆ: PRAVOSUDNI SISTEM HIBRID KOJI NEMA UTEMELJENjE U USTAVU

 

SARAJEVO, 11. MARTA /SRNA/ - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da insistiranje na parlamentarnoj raspravi o radu pravosuđa BiH predstavlja politizaciju i pritisak na ljude koji rade u pravosuđu, dok ključni problemi u ovoj oblasti i dalje čekaju na rješavanje.

 

"SNSD je u kontinuitetu pri stavu da je pravosudni sistem u BiH političko-pravni hibrid i konstrukt koji u dobroj mjeri nema utemeljenje u Ustavu, pa pričom o vladavini prava, a imamo ovakvu konstrukciju, ulazimo u ozbiljan logički i funkcionalni problem", istakla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, nigdje u svijetu ne postoji eklatantniji primjer nego u BiH vladavine jednog čovjeka oličenog u visokom predstavniku što je u direktnoj suprotnosti sa vladavinom prava.

"Pravosudni sistem u BiH ovakav kakav je dobrim dijelom je nastao na bazi nametnutih odluka visokog predstavnika", naglasila je ona, podsjećajući da je visoki predstavnik nametnuo zakone o Sudu, Tužilaštvu i VSTS.

Bursaćeva je naglasila da Ustav BiH nije predvidio nadležnost pravosuđa na nivou BiH i konstatovala da je na izabranim političarima u BiH da se pronađe rješenje za izlazak iz ovakve situacije.

Ona je navela da strukturalni dijalog za reformu pravosuđa, koji je pokrenut 2011. godine, do sada nije dao značajnije rezultate.

Bursaćeva se založila za nastavak strukturalnog dijaloga, donošenje zakonskih rješenja za Sud, Tužilaštvo i VSTS BiH, te za usvajanje strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović rekao je da je glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić svojim govorom iskazala, kako kaže, nepoštovanje prema najvišoj instituciji u BiH.

Šemsudin Mehmedović iz SDA smatra da je za stanje u pravosuđu odgovoran VSTS, dok je Mirjana Marinković Lepić iz Kluba poslanika Naša stranka - Nezavisni blok rekla da su velika sredstva utrošena za pravosuđe, a da je ono i dalje neefikasno.

Poslanik SDP-a Nada Mladina ocijenila je da su potrebne ustavne promjene kako bi se odredio nezavisan položaj pravosuđa i uspostavio vrhovni sud u BiH.

Ona je pozvala da imovinski kartoni sudija i tužilaca budu transparentniji, kao i da se zaduži Savjet ministara da u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o uspostavljanju vrhovnog suda BiH. /nastaviće se/ss/bm