VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona26/03/2020

VIRUSOM KORONA ZARAŽENO JOŠ SEDAM LICA U SRPSKOJ

 

BANjALUKA, 26. MARTA /SRNA/ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je jutros da je još sedam lica u Srpskoj zaraženo virusom korona, te da je ukupan broj dostigao 121.

 

Šeranić je istakao da su juče uzimali uzorke i osobama iz karantina u Gradišci i Šamcu.

On je naveo da je testiranjem obuhvaćena 31 osoba iz karantina u Gradišci i da su sve bile negativne na virus korona.

"U posljednja 24 časa testirano je 75 lica. Kada je riječ o osobama za koje je utvrđeno da su pozitivne na virus korona, tri su iz Kozarske Dubice, dvije iz Gradiške, te po jedna iz Banjaluke i Doboja. Sve osobe su u kućnoj izolaciji ili su u karantinu", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci na kojoj je predstavio informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srpskoj.

Šeranić je naveo da su pozitivne dvije žene mlađe i jedna srednje životne dobi, te tri muškarca srednje i jedan mlađe životne dobi.

"U dva slučaja iz Kozarske Dubice i kod osobe iz Banjaluke se radi o porodičnim kontaktima. U Doboju je pozitivan ljekar iz Bolnice. On posljednjih sedam dana nije radio i bio je u kući, a sada će epidemiolog ispitati sve rizične kontakte koji se odnose na njegove kolege. U Gradišci imamo jednu osobu koja je sekundarni kontakt iz trećeg banjalučkog klastera", precizirao je Šeranić.

On je istakao da će svi koji su pozitivni na virus korona biti prebačeni u karantin u banjalučkom Studentskom centru.

Prema njegovim riječima, trenutno je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci smješteno 21 lice, od kojih 10 čeka rezultate testiranja.

"Osobe koje su smještene u Klinici za infektivne bolesti imaju srednje tešku do tešku kliničku sliku. Pod zdravstvenim nadzorom se nalaze 16.443 osobe, dok je iz nadzora izašla 1.041 osoba", rekao je Šeranić.

Govoreći o situaciji na graničnim prelazima, Šeranić je rekao da je u karantin u Gradišci od juče u 7.00 časova do jutros u 7.00 časova smješteno 49 osoba – 28 iz Republike Srpske i 21 iz Federacije BiH.

"Lica iz karantina koja imaju negativan nalaz biće upućena u karantine u lokalnim zajednicama gdje će u narednih 14 dana biti praćeno njihovo stanje. Osobe sa pozitivnim nalazom biće upućene u karantinski smještaj gdje se nalaze pozitivne osobe kao što je Studentski centar u Banjaluci kojem će gravitirati osobe sa područja od Doboja do Novog Grada. Osobe iz drugog dijela Srpske biće upućivane u karantinski smještaj u Đački dom u Bijeljini", pojasnio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, smještaj osoba koje su pozitivne na virus korona u karantin u banjalučkom Studentskom centru počeo je juče u kasnim poslijepodnevnim časovima i u njemu se nalazi 20 lica.

"Uzeta su 24 brisa od direktnih kontakata iz njihovih porodica i danas nastavljamo te aktivnosti u Banjaluci i okolnim mjestima", rekao je Šeranić.

On je dodao da je veoma važno razdvajanje osoba koje su pozitivne i negativne na virus korona, te da su zbog toga i uspostavljeni karantini u Banjaluci i Bijeljini.