VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana26/03/2020

OLAKŠICE ZA PRIVREDNIKE

 

BANjALUKA, 26. MARTA /SRNA/ - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je na današnjoj sjednici Vlade donesena odluka o privremenom odgađanju plaćanja poreskih obaveza do 30. juna i to onih po osnovu poreza na dobit za prošlu godinu i svih naknada koje proističu iz završnog računa privrednika.

 

"Svi privredni subjekti koji traže ovu olakšicu moraju podnijeti Poreskoj upravi pisanu izjavu i da dobiju od nje odobrenje", rekao je Višković u obraćanju javnosti nakon današnje sjednice Vlade.

Kada je riječ o plasmanima i kreditima IRB-a Srpske prema privrednim subjektima Srpske i dospjelim ratama koje ti subjekti imaju za april, maj i jun, Višković je rekao da će i to biti prolongirano do 30. juna.

"Ovdje je riječ o direktnim plasmanima IRB-a do 2015. godine, ali i sredstvima koja su išla preko poslovnih banaka", naglasio je Višković.

On je rekao da će polovina naknada za lična primanja članova Vlade za mart biti uplaćena na račun Fonda solidarnosti Srpske.

Višković je rekao da se svim zaposlenim u javnom sektoru, izuzev zdravstva, preporučuje da sami i na dobrovoljnoj bazi odluče o tome da li će određena sredstva od svojih neto plata uputiti prema Fondu solidarnosti.

"Naša preporuka je da to bude do pet odsto od neto plate za primanja do 1.000 KM, do 10 odsto za primanja veća od 1.000 KM. Preporuka svim izabranim i postavljenim licima iz Srpske koji obavljaju javne funkcije, rukovodećim državnim službenicima, te direktorima javnih preduzeća i slično da se odreknu dijela svoje neto plate za mart u iznosu do 20 odsto u korist Fonda solidarnosti za obnovu Srpske", rekao je Višković.

On je rekao da je preporuka Vlade i da se sve naknade za upravne i nadzorne odbore, te odbore za reviziju uplate u pomenuti fond i ponovio da je sve na dobrovoljnoj osnovi.

"Sredstva koja se ovako prikupe u Fond biće namijenjena isključivo za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su pogođeni vanrednim mjerama ali i pojavom korona virusa. Ovdje smo da pokažemo solidarnost prema tim ljudima", rekao je Višković.

Kada je riječ o subjektima koji su pogođeni direktno odlukama Vlade, poput ugostitelja, trgovaca, malih preduzetnika i slično, Višković je naglasio da je dogovor da poslodavci isplate radnicima neto platu, a da razlika do bruto plate bude na teret Vlade i budžeta.

"Za te radnike Vlada će uplatiti poreze i doprinose. U tom smislu ne želimo da narušimo funkcionisanje naših fondova", rekao je Višković.

On je najavio mjere i za radnike iz nekih drugih pogođenih sektora nakon što se sumiraju podaci nadležnih organa i organizacija.

"Završetkom marta ili početkom aprila imaćemo jasnu situaciju kome i u kom obliku možemo pomoći u skladu sa mogućnostima budžeta", rekao je Višković.

On je naglasio da se aktivno radi na uspostavi Fonda za pomoć privredi, koji bi trebalo da bude operativan već u maju.

"Tu ćemo obezbijediti određena sredstva putem međunarodnih kreditora. Aranžman sa MMF-om od 165 miliona evra privodimo kraju i očekujemo polovinom aprila ta sredstva operativnim za budžete entiteta", rekao je Višković.

On je dodao da će se emisijom obveznica i zapisa Srpske obezbijediti što više novca u pomenuti fond za privredu.

"Molimo sve da razumiju poziciju budžeta i ne očekuju da ćemo moći 100 odsto namirivati svima pretpljene štete. Ali sigurno je da ćemo se sa svima solidarisati i priteći im u pomoć da spasimo što više realni sektor", rekao je Višković i dodao da međunarodne finansijske institucije preporučuju zaduživanje zarad očuvanja likvidnosti, javne potrošnje i privrednog ambijenta.

On je rekao da će svim privatnim licima, koja iz nekih razloga ne budu mogli da vrate sredstva poslovnim bankama ili IRB-u, pomoći ranije dogovoreni moratorijum na otplatu rata kredita.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđen 121 slučaj osoba pozitivnih na novi virus korona, od čega je u Banjaluci 81.