VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona26/03/2020

BEZ EPIDEMIOLOGA, INFEKTOLOGA I MATERIJALA ZA TESTIRANjE

 

KONjIC, 26. MARTA /SRNA/ - U Konjicu, koji je žarište virusa korona u Federaciji BiH /FBiH/, nema epidemiologa ni infektologa koji bi mogli pratiti i odgovoriti na novonastalu krizu, kao ni materijala za uzimanje potrebnih uzoraka za testiranje, rekao je komandant Opštinskog štaba civilne zaštite Konjic Fadil Tatar.

 

Iz Opštinskog štaba civilne zaštite poslali su zahtjev nadležnim institucijama da hitno riješe ovaj problem.

"Dom zdravlja Konjic ima jednog uposlenog epidemiologa kojem je 24. marta izdato rješenje o izolaciji zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom i od tada u ovom gradu nemamo epidemiologa niti infektologa, tačnije stručnog osoblja koje može odgovoriti ovakvoj situaciji", rekao je Tatar za portal "Kliks".

Do sada je u Konjicu registrovano 17 zaraženih virusom korona, jedna osoba je preminula i, kako je Tatar naveo, očekuje se da taj broj bude veći s obzirom na to da su sve potvrđene osobe imale veliki broj kontakata.

"Mi kao opštinski štab možemo nastojati da obezbijedimo potreban medicinski materijal, ali stručno osoblje treba da predloži one osobe koje su iz tog sektora i nadam se da će im savjest proraditi i da će ovaj problem ubrzo biti riješen. Trenutno je angažovan higijeničar, međutim, on ne može pokriti usluge koje su u nadležnosti epidemiologa i infektologa", dodao je Tatar.

Tatar je rekao da je motel "Konjic" sada improvizovana bolnica, ali da nedostatak opreme onemogućava njeno funkcionisanje.

"Sve zahtjeve smo uputili domovima zdravlja u Konjicu, Kantonalnom štabu, Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, Opštoj bolnici Konjic, Štabu i službama civilne zaštite i nadamo se da ćemo u toku dana dobiti potvrdni odgovor da bismo što prije i adekvatno mogli reagovati u ovako teškoj situaciji", zaključio je Tatar.