VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona26/03/2020

RADOJIČIĆ: DVA LICA PREKRŠILA MJERU KUĆNE IZOLACIJE

 

BANjALUKA, 26. MARTA /SRNA/ - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da u protekla 24 časa dva lica nisu poštovala mjeru kućne izolacije, te da su prijavljena inspekciji i policiji.

 

Radojičić je rekao da je u gradu ukinut gradski prevoz, odnosno uveden takozvani radnički prevoz koji će prevoziti one koji idu na posao.

"Ograničen je broj polazaka i prevoz je besplatan, odnosno finansira ga grad", rekao je Radojičić nakon sjednice banjalučkog Štaba za vanredne situacije, kojom je predsjedavao.

On je pozvao građane da ne podliježu dezinformacijama, poput toga da će grad biti potpuno zatvoren.

"Gradski štab nije razmatrao potpuno zatvaranje grada i svih djelatnosti u gradu. Održavamo mjere koje su na snazi od 17. marta. Zatražili smo od Ministarstva unutrašnjih poslova da ispita odakle je krenula ova informacija, koja može biti kažnjiva i koja je izazvala novi potrošački talas u prodavnicama", rekao je Radojičić.

On je poručio da javnosti grad blagovremeno saopštava sve podatke i mjere i da nema potrebe da se informišu na principu "rekla-kazala".

Radojičić je najavio da će Štab u subotu, 28. marta, razmatrati dalje mjere i eventualno produženje aktuelnih mjera u skladu sa epidemiološkom situacijom.

On očekuje da do subote budu dostavljeni i prijedlozi koji bi se odnosili na određene olakšice ili pomoć privredi i preduzetnicima, a koje bi trebalo da razmotri Skupština grada ili neki drugi nadležni organ.

Radojičić je istakao da je u banjalučkom naselju Rakovačke Bare uspostavljen karantin, odnosno šatorski kamp, za osobe koje prekrše kućnu izolaciju.

On je dodao da su uspostavljena još tri gradska kampa, kapaciteta 150 osoba, i to u Sportskoj dvorani "Obilićevo", Domu zdravlja Obilićevo i Centru "Zaštiti me" za lica koja uđu u BiH i bude utvrđeno da su negativna na testu, a preporučena im je izolacija.

"Razlog za ovu mjeru je što nam se pojavio veći broj lica, ne samo u Banjaluci, već na području Srpske, koja ne poštuju mjere kućne izolacije, daju lažne ili netačne adrese i onda takva lica ostaju potencijalni prenosioci bolesti i pojedinci koje ne kontrolišemo", rekao je Radojičić.

On je dodao da će u slučaju potrebe biti formirano još gradskih karantina.

Radojičić je pozvao apoteke na području grada da se uključe u akciju "Niste sami", koja se odnosi na snabdijevanje starijih osoba potrebnim stvarima.

"Budući da je snabdijevanje lijekovima specifično, gdje je potrebna uvezanost Doma zdravlja i apoteka, stručnih lica i korisnika, danas upućujemo javni poziv apotekama da nam se priključe u akciji i da omoguće iz svojih objekata dostavu lijekova osobama koje bi bile korisnici u okviru servisa `Niste sami`. Poziv apotekama biće otvoren 48 časova", rekao je Radojičić.

U Banjaluci su 83 osobe pozitivne na virus korona, a 1.272 lica su u režimu kućne izolacije.