VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo26/03/2020

PREMINUO AKADEMIK RADE MIHALJČIĆ

 

BANjALUKA, 26. MARTA /SRNA/ - Ugledni srpski istoričar, profesor emeritus Univerziteta u Banjaluci i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rade Mihaljčić preminuo je danas u Beogradu u 83. godini, saopšteno je sa Univerziteta u Banjaluci.

 

Mihaljčić je rođen 21. januara 1937. godine Srednjoj Jurkovici, kod Gradiške. Kao dječak odveden je u jasenovački sistem logora, u kojem je izgubio roditelje i najbliže srodnike.

Osnovnu školu pohađao je u Sisku i Kotor Varošu, a gimnaziju u Banjaluci. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1960. godine, a zatim na istom fakultetu magistrirao 1965. godine, te doktorirao 1971. godine.

Tokom 1966. i 1967. godine proveo je tri mjeseca u Francuskoj, na specijalizaciji kod čuvenog istoričara Žorža Dibija, i sedam mjeseci u Grčkoj.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu prošao je kroz sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora, u zvanje redovnog profesora je izabran 1984. godine.

Bio je i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, a 2009. godine Univerzitet u Banjaluci mu je dodijelio zvanje profesor emeritus.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 21. juna 2004, godine a za redovnog 5. septembra 2008. godine.

Mihaljčić je autor mnogih djela, a najznačajnija su: "Kraj srpskog carstva", "Lazar Hrebeljanović-istorija, kult, predanje", "Junaci kosovske legende", "Srpska prošlost i narodno sećanje", "Izvorna vrednost stare srpske građe", "Vladarske titule oblasnih gospodara" i "Zakoni u starim srpskim ispravama: pravni propisi, prevodi, uvodni tekstovi i objašnjenja".