VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona30/03/2020

PRODUŽENO RADNO VRIJEME TRGOVINAMA

 

SARAJEVO, 30. MARTA /SRNA/ - Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo naredio je Kantonalnoj upravi civilne zaštite da iz svojih rezervi izdvoji sve raspoložive količine zaštitnih maski, rukavica, zaštitnih odjela, vreća i dezinfekcionih sredstava i stavi ih na raspolaganje Štabu, koji će ih raspodijeliti prema prioritetima.

 

U skladu sa novom odlukom Federalnog štaba civilne zaštite da policijski čas traje od 20.00 do 5.00 časova, Kantonalni štab prodavnicama kojima je dozvoljen rad i apotekama na području Kantona produžio je radno vrijeme do 18.30 časova, izuzev dežurnih apoteka.

Naredbom su obuhvaćene prehrambene trgovine, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesare, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, te veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme.

Obuhvaćene su i prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine auto-dijelova, auto-servisi i auto-praonice.

Do daljeg je produžena naredba o privremenom obustavljanju rada svih prodavnica u trgovačkim centrima, osim prodavnica prehrambenih artikala i apoteka.

Štab je, na osnovu zaključka Vlade Kantona Sarajevo, donio naredbu kojom se zabranjuju sva okupljanja sa više od 20 lica, javna i privatna, dok se na skupovima do 20 lica obavezno mora poštovati socijalna distanca i sve propisane epidemiološko-zaštitne mjere.

Na osnovu zaključka kantonalne Vlade, donesena je naredba da Opšta bolnica "Prim. dr Abdulah Nakaš" izvrši procjenu svojih materijalnih, tehničkih i ljudskih kapaciteta s ciljem suzbijanja širenja virusa korona i da, ukoliko joj je to neophodno, angažuje dodatne resurse zaključivanjem ugovora o poslovnoj saradnji.