VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo01/04/2020

U SABORNOJ CRKVI U VALJEVU SAHRANjEN VLADIKA MILUTIN

 

BEOGRAD, 1. APRILA /SRNA/ - Njegovo preosveštenstvo vladika valjevski Milutin /71/ sahranjen je danas Sabornoj crkvi u Valjevu, bez prisustva vjernika.

 

Zaupokojenu liturgiju služio je vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja - vladika Stefan.

Sahrani nisu mogli da prisustvuju vjernici jer je vrh Srpske pravoslavne crkve /SPC/ vodio je računa da sahrana bude u doslovnom smislu prema propisima koji važe za aktuelne vanredne uslove koje je naložila država i koje apsolutno poštuje i sprovodi SPC u svim svojim eparhijama, prenose "Večernje novosti".

Loznički prota Stanko Vasić je naglasio da bi, da je prisustvo naroda bilo moguće, ispraćaj vladike Milutina bio do sada neviđen, ne samo u Valjevu i okolini jer je upokojeni episkop bio neka vrsta duhovnog div-junaka ovog vremena.

"Posebno mi je zanimljivo da je uvek pokazivao živo interesovanje za porodice sveštenika, za njihovu decu i unučad, kao i kod mnogih vernika. Imao je ljubav za sve, koju je trebalo osetiti. To se pamti za sva vremena", rekao je Vasić.

Episkop valjevski Milutin Knežević umro je od posljedica virusa korona u ponedjeljak, 30. marta u beogradskoj bolnici "Dragiša Mišović".

Rođen je 10. januara 1949. godine u Mijačima. Osnovnu školu učio je u Poćuti. U manastiru Kaona bio je do 1963. godine.

Monašku školu u manastiru Ostrog završio je 1969, a u Bogradu Bogosloviju Svetog Save gdje je započeo i bogoslovske studije i diplomirao u Libertvilu SAD.

Po šest mjeseci je bio sekretar Kanadske eparhije i paroh u Nijagari. Po povratku u manastir Kaona, postao je njegov iguman 1994, arhimandrit je od 1998. godine. Nalazeći se na toj dužnosti, starao se i o novoosnovanom manastiru u Leliću. Istovremeno je postao od početka 2003. godine i zamenik episkopa Lavrentija.

Arhejerejski sabor Srpske pravoslavne crkve vladiku Milutina je za episkopa australijsko-novozelandskog izabrao u maju 2003. godine. Nakon tri godine povjerena mu je uprava nad novouspostavljenom Valjevskom eparhijom gdje je ustoličen 24. septembra 2006. godine.