VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona01/04/2020

OLAKŠATI PROMET VITALNIH PREHRAMBENIH PROIZVODA

 

SARAJEVO, 1. APRILA /SRNA/ - Savjet ministara usvojio je danas Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda utvrđenoj od strane CEFTA Sekretarijata u vezi sa olakšavanjem prometa usljed krize uzrokovane virusom korona.

 

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zajedničku listu dostaviće svim nadležnim institucijama u BiH za ovu oblast, a ona uključuje, između ostalog, meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće.

Lista osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo biće tretirana kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prelazima, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjoj vanrednoj sjednici, održanoj u Sarajevu, Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, usvojio je zajednički prijedlog koji je usvojio Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e s ciljem olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom.

Cilj ovog dokumentaje da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su poduzete ili se trebaju poduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije Kovid-19.

Zajedničkim mjerama želi se unaprijediti komunikacija, uspostaviti "zeleni" prioritetni koridor za zapadni Balkan, maksimalno povećati korištenje drumske mreže, te pažnja usmjeriti na zajedničke granične prelaze.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo komunikacija i transporta redovno će izvještavati Savjet ministara o realizaciji mjera iz zajedničkog prijedloga.