VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona03/04/2020

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE O EKONOMSKIM MJERAMA

 

NOVI GRAD, 3. APRILA /SRNA/ - Štab za vanredne situacije u Novom Gradu večeras je usvojio zaključke u vezi sa ekonomskim mjerama radi ublažavanja negativnih efekata izazvanih pojavom virusa korona.

 

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da je opštinski Štab za vanredne situacije predložio da organi opštine Novi Grad donose mjere iz svoje nadležnosti.

"Predloženo je donošenje odluke da se umanje komunalne takse na istaknutu firmu privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad i to za cijeli period trajanja zabrane rada. Osim toga zaključak je da se privredni subjekti, zakupci opštinskih poslovnih prostora kojima je bio zabranjen rad oslobode ili da im se umanji zakupnina za cijeli period trajanja zabrane rada", naveo je Drljača.

Osim toga, zaključeno je da se privredni subjekti, korisnici javnih površina kojima je bio zabranjen rad oslobode ili da im se umanji naknada za zauzimanje javne površine za period trajanja zabrane rada.

Zaključeno je da se privredni subjekti, zakupci gradskog građevinskog zemljišta, kojima je bio zabranjen rad oslobode ili da im se umanji naknada za zauzimanje gradskog građevinskog zemljišta za cijeli period trajanja zabrane rada.

"Jedan od zaključaka je da se ukinu naknade za članstvo u upravnim i nadzornim odborima, odborima za reviziju, naknade predstavnicima gradskog kapitala u gradskim javnim preduzećima i ustanovama, cijeli period trajanja vanredne situacije, odnosno vanrednog stanja, kao i da se ukine ili smanji mjesečni iznos uplate za boravak djece u vrtiću `Pčelica Maja`", rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, Opštinski štab za vanredne situacije preporučio je svim privatnim zakupodavcima, čijim zakupcima je zabranjena ili ograničena djelatnost, ili kod kojih je došlo do znatnog pada djelatnosti i prihoda, da se u potpunosti ili većim dijelom odreknu prihoda od zakupa, kako bi njihovi zakupci po završetku krize mogli da nastave sa radom.

Drljača kaže da i dalje ostaju na snazi sve mjere koje su ranije usvojene, a usaglašene su sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije.

Večeras je zaključeno da je do 13. aprila dozvoljen rad zelene pijace od 7.00 do 12.00 časova radnim danom i subotom, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite.