VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona09/04/2020

POZITIVNO JOŠ 17 LICA NA VIRUS KORONA, 81 OPORAVLJENO

 

BANjALUKA, 9. APRILA /SRNA/ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je virusom korona u Srpskoj zaraženo još 17 lica, tako da je njihov ukupan broj 365.

 

Šeranić je na konferenciji za novinare u Banjaluci naveo da je u protekla 24 časa testirano 416 osoba.

"Riječ je o 10 osoba iz Banjaluke, tri iz Laktaša, dvije iz Mrkonjić Grada i po jednoj iz Prnjavora i Istočne Ilidže. Na virus korona je pozitivan i jedan ljekar Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, koji je na prethodnom testiranju bio negativan", precizirao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, devet novozaraženih osoba je hospitalizovano, dok će ostali biti stavljeni pod zdravstveni nadzor.

"Uglavnom se radi o porodičnim kontaktima i neposrednim kontaktima sa zaraženim licem, ali imamo i nekoliko osoba koje nisu mogle direktno navesti kontakt. Zbog toga se ne smijemo opuštati i ići u relaksiranje mjera jer je virus u zajednici. Svi i dalje moraju da se ponašaju odgovorno, ostanu kod kuće i omoguće da sa što manje posljedica prođemo kroz ovu epidemiju", naglasio je Šeranić.

On je rekao da je testiran veliki broj zdravstvenih radnika iz bolnica i domova zdravlja koji su najizloženiji pacijentima zaraženim virusom.

Šeranić je naveo da Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske, kao i druge zdravstvene ustanove iz preventivnih razloga redovno rade testiranje svojih ljekara i medicinskih sestara.

"Testirani su zdravstveni radnici iz Banjaluke, Bijeljine, Prijedora, Gradiške, Doboja i Šipova. Testirane su i osobe iz lokalnih karantina. Oni koji su negativni bivaju pušteni kući, a ako su pozitivni idu u Studentski centar u Banjaluci ili Đački dom u Bijeljini, odnosno na bolničko liječenje ako imaju simptome", pojasnio je Šeranić.

Šeranić je dodao da se do sada oporavilo 81 lice.

"Najviše oporavljenih je iz Banjaluke - 55 i Laktaša - osam. Struktura oporavljenih prati strukturu lica koja su zaražena", kaže Šeranić.

Govoreći o 13. smrtnom slučaju u Srpskoj od posljedica virusa korona, Šeranić je rekao da je preminuli muškarac bolovao od drugih oboljenja, prije svega, srčanih, te da je bio na respiratoru.

Šeranić je dodao da se u UKC nalazi 46 pacijenata sa teškom kliničkom formom, od kojih su četiri na respiratoru, u izolaciji su četiri osobe koje čekaju nalaze, dok je na staroj lokaciji Pulmologije 59 lica sa laškom ili srednjom kliničkom slikom.

Prema njegovim riječima, po tri pacijenta su na liječenju u bolnicama u Doboju i Zvorniku, a po dva u Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

Šeranić je istakao da su pod zdravstvenim nadzorom trenutno 6.663 osobe, dok je ta mjera okončana za 15.270 lica.

Govoreći o stanju u karantinima na graničnim prelazima, Šeranić je rekao da su u njima smještena 42 lica.