VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona09/04/2020

IZ HRVATSKOG BUDžETA OKO 11 MILIONA KM ZA POMOĆ BiH

 

ZAGREB, 9. APRILA /SRNA/ - Vlada Hrvatske obezbijedila je u budžetu 43 miliona kuna /oko 11 miliona KM/ za podsticaj zdravstvu na suzbijanju epidemije virusa korona u BiH.

 

Ova odluka donesena je na današnjoj sjednici Vlada Hrvatske, a novac je obezbijeđen u Ministarstvu zdravstva /40 miliona kuna/ i Centralnoj državnoj kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske /tri miliona kuna/, prenose hrvatski mediji.

Državni sekretar Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas rekao je da je ova odluka donesena u razgovoru i dogovoru s direktorima bolnica u BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je da na ovaj način Hrvatska pokazuje solidarnost i podršku.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se sredstva dodjeljuju za suzbijanje bolesti virusa korona, te podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Ministarstvo zdravstva Hrvatske će, kako se navodi, sredstva doznačiti sukcesivno dok će Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Hrvatske navedena sredstva doznačiti jednokratno tokom 2020. godine zdravstvenim ustanovama.