VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija09/04/2020

PRIVREDNICI: UKINITE PLAĆANjE ČLANARINE PRIVREDNOJ KOMORI

 

BANjALUKA, 9. APRILA /SRNA/ - Smanjenje nameta privredi od ključnog je značaja za sva preduzeća u Republici Srpskoj, a jedan od njih bi trebalo da bude i ukidanje obavezne članarine prema Privrednoj komori Republike Srpske.

 

Članarina bi trebalo da bude na bazi dobrovoljnosti i privrednici su očekivali da rukovodstvo Privredne komore Republike Srpske u okviru mjera koje predlažu institucijama predlože da i oni solidarno snose teret krize, te da se odreknu članarine, piše portal "banjaluka.net".

Vlasnik kompanije "Metromedija" iz Banjaluke Goran Ćorić smatra da je postojeće članarine potrebno mijenjati a da trenutno stanje samo doprinosi brzini kojom se ovaj problem treba riješiti.

"Članarina u Privrednoj komori je postavljena na pogrešan i prije svega nepravedan način, jer procenat od prihoda ne mora da znači da je to procenat od dobiti. Drugi dio problema jeste koliko Privredna komora učestvuje u samom stvaranju ambijenta ili bilo čega što bi doprinijelo prihodu, odnosno dobiti određenoj kompaniji", istakao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, članarina svakako treba da postoji, ali treba da bude postavljena na pravedniji i prirodniji način, s tim da ne bi trebalo da opterećuje privredu.

"Ovakva kakva jeste u svakom slučaju utiče i pored samog ekonomskog djela, stvara određenu vrstu averzije. Imamo određeni psihološki momenat, gdje ljudi koji se bave privredom imaju problem sa tim i osjećaju da to nije prirodno davanje i ulaganje u nešto što će donijeti korist. Generelno, treba se raditi na tome, a u ovakvim trenucima svakako", rekao je Ćorić.

Savo Erić iz "Zvornik puteva" rekao je da je članarina u Privrednoj komori trenutno namet, navodeći da članstvo u principu treba da bude na dobrovoljnoj bazi, a ne na zakonskoj osnovi.

Vlasnik kompanije "Knežević entering" Marko Knežević smatra da bi u rad Privredne komore trebalo da se uključe samo oni privrednici kojima je do toga stalo.

"Što se tiče krize i članarine, članarina je mala da bi to nešto spektakularno nekom pomoglo, ali generalno način funkcionisanja Privredne komore je upitan. U ovakvim situacijama svaka pomoć privrednicima je dobrodošla i bio bi red da se tako nešto učini", rekao je Knežević.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić nije želio da komentariše ovo pitanje, uputivši na portparola Vladimira Blagojevića.

Blagojević je rekao da je Privredna komora samofinansirajuća institucija koja, između ostalog, u značajnom dijelu zavisi direktno od članarina privrednih društava.

"Mi razumijemo u kakvoj se situaciji trenutno nalazimo i naravno da je teško očekivati da u ovom momentu privredna društva plate članarinu. S obzirom na niz aktivnosti i napore koje mi pokrećemo s ciljem zastupanja interesa privrede, mi moramo da nađemo osnovna sredstva za rad i funkcionisanje", poručio je Blagojević.

Predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić smatra da je u trenutnoj situaciji nemoguća bilo kakva izmjena ili ukidanje članarina zbog nemogućnosti da se održi sastanak ograna kojoj je takva procedura u nadležnosti.

"Pitanje članarine je u nadležnosti skupštine Privredne komore, koja broji oko 70 članova. Da bismo odlučivali o članarinama moramo sazvati skupštinu Privredne komore, a to su privrednici iz svih krajeve Republike Srpske, što je u ovom momentu nemoguće. Trenutno ne vršimo nikakav pritisak, ne preduzimamo ništa po tom pitanju, već razumijemo probleme privrednika ii nastojimo im pomoći", naveo je Račić.