VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona09/04/2020

DODIK: UZ RUSKU POMOĆ POVEĆAVAMO ŠANSE U BORBI SA VIRUSOM

 

BANjALUKA, 9. APRILA /SRNA/ - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras Srni da su u okviru trećeg kontingenta ruske pomoći Republici Srpskoj stigli posebno obučeni ljudi iz Rusije koji se bave dezinfekcijom i dekontaminacijom prostora od virusa korona čijom pomoću će Srpska znatno poboljšati šanse u borbi sa ovom pošašću.

 

On je rekao da je riječ o posebno obučenoj jedinici Ruske vojske za borbu protiv hemijskih, bioloških i drugih otrova.

"U vozilima su posebni uređaji u kojima se pripremaju posebne tečnosti za dezinfekciju. Pokušaćemo da što više bolnica u Srpskoj izvršimo temeljnu dezinfekciju što treba biti snažan podstrek borbi protiv virusa", naveo je Dodik.

Dočekujući treći avion na Aerodromu Banjaluka sa pomoći iz Rusije namijenjenoj borbi sa virusom korona u Srpskoj, Dodik je ponovio da je u ovom paketu i dodatna oprema za dezinfekciju i dekontaminaciju zatvorenih i otvorenih prostora i površina.

"Taj posao će raditi tri ruska tima, kao i pomoćno osoblje. Dakle, riječ je o ukupno 24 čovjeka koji sutra počinju prve takve aktivnosti dezinfekcije u UKC-u Srpske i Poliklinici u Banjaluci. Radiće se temeljna dezinfekcija i dekontaminacija svih prostora, kao i odjeljenja gdje leže bolesni od virusa korona. Cilj je da se spriječi širenje tog virusa dalje, što je za nas značajna pomoć", rekao je Dodik.

On je zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i Rusiji za svu pomoć.

"Ovo nije kraj pomoći. Obaviješten sam da u narednim danima možemo očekivati još jednu pošiljku pomoći u lijekovima, zaštitnim odijelima, nekoliko respiratora i slično. Dakle, Rusija se pokazala veoma solidarnom sa Srpskom kao i našem zahtjevu za pomoć. S ovom pomoći ćemo znatno poboljšati šanse naše borbe sa virusom", rekao je Dodik.