VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet13/05/2020

EKONOMIJA OSLABILA ZA 5,8 ODSTO

 

LONDON, 13. MAJA /SRNA-Rojters/ - Britanska ekonomija oslabila je za rekordnih 5,8 odsto u martu u odnosu na februar, tokom eskalacije epidemije virusa korona i zatvaranja većeg dijela zemlje, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

 

U prvom kvartalu bruto domaći proizvod oslabio je za dva procenta u odnosu na završni kvartal 2019. godine, saopštio na Nacionalni zavod za statistiku.

To je najveći kvartalni pad od kraja 2008. godine i vrhunca finansijske krize, ali je nešto manji od 2,5 odsto koliko su prognozirali ekonomisti u Rojtersovoj anketi.

Očekuje se da će brojevi za april ukazati na još veći privredni pad nego u martu jer su kompanije i potrošači proveli čitav mjesec pod blokadom.

Banka Engleske objavila je prošle sedmice da se britanska ekonomija potencijalno kreće prema najvećem godišnjem padu bruto domaćeg proizvoda u prethodnih više od 300 godina.

Banka je procijenila da godišnji pad može iznositi 14 odsto, ali da potencijalno 2021. godine može da uslijedi rast za 15 procenata.