VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet13/05/2020

OD NAREDNE SEDMICE DJELIMIČNO POPUŠTANjE BLOKADE

 

BRISEL, 13. MAJA /SRNA-Rojters/ - U Belgiji će od ponedjeljka 18. maja djelimično biti otvorene škole i pijace, muzeji i zoološki vrtovi, rekla je premijer Sofi Vilmes.

 

Belgija je među najteže pogođenim evropskim zemljama pandemijom virusa korona, ali je početkom maja počela sa ublažavanjem mjera zabrane.

Vilmesova je rekla da je otvaranje prodavnica koje ne prodaju hranu prošlo glatko i da nije bilo redova ispred radnji.

"Preduzeli smo novi korak, za neke je veliki, za druge mali. Poboljšanja su na putu, ali moramo biti strpljivi. Ne možemo sve učiniti odjednom", naglasila je ona.

U Belgiji je do sada prijavljeno 53.981 oboljelih od virusa korona, 8.843 sa smrtnim ishodom.

Broj novih slučajeva, prijema u bolnicu i smrtnost od virusa je u padu od početka aprila i stručnjaci smatraju da su to ohrabrujući podaci.

Od 18. maja u osnovnim i srednjim školama biće nastavljena nastava za učenike završnih razreda uz strogo poštovanje pravila socijalnog distanciranja.

Frizerski i saloni za uljepšavanje biće otvoreni samo za unaprijed zakazane prijeme. Biće dozvoljeno otvaranje pijace sa do 50 štandova uz prodavce sa zaštitnom opremom i jednosmjernim ulaskom i izlaskom.

Sportski klubovi će nastaviti trening u prisustvu trenera i sa najviše 20 učesnika.

Međutim, kafići, restorani, sportski i kulturni centri ostaće zatvoreni još najmanje tri sedmice. Nikakvi sportski i kulturni događaji neće biti organizovani prije 30. juna.