VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika25/05/2020

MOSKVA ZABRINUTA ZBOG PRISTRASNOG TUMAČENjA DOGAĐAJA NA BALKANU 90-TIH

 

BEOGRAD, 25. MARTA /SRNA/ - Moskva je zabrinuta zbog pristrasnog pristupa u ocjenjivanju ratnih zločina na Balkanu iz devedesetih godina, a pozadina događaja u Prištini i Podgorici je očigledna - etiketirati Beograd kao izvor zla u periodu raspada bivše Jugoslavije i zaštititi one koji su počinili zločine nad Srbima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

 

"Sa zabrinutošću ističemo da na Balkanu i dalje postoji pristrasan, politizovani pristup događajima koji su se odigrali tokom sukoba u Jugoslaviji devedesetih godina. U tome aktivno učestvuju navodno nezavisne nevladine organizacije, koje decenijama finansiraju zapadne vlade - naručioci. Formiraju se neke strukture za istragu o `ratnim zločinima`, štaviše sa neprikrivenim antisrpskim stavovima", navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se ističe da su pristrasna procjena događaja iz posljednje tri decenije na prostorima bivše Jugoslavije, izvrtanje činjenica, proizvoljno "imenovanje počinilaca" i druge poznate metode političkog usmjeravanja, u suprotnosti sa zadatkom pretvaranja regiona u dinamičan, prosperitetni dio Evrope, prenosi "Sputnjik".

U saopštenju se skreće pažnja na činjenicu da se porast takve aktivnosti primjećuje danas u Podgorici i Prištini.

"Pozadina događaja je očigledna: etiketirati Beograd kao izvor zla u periodu raspada bivše Jugoslavije i istovremeno zaštititi one koji su počinili zločine nad Srbima. Žalosno je što se surovom kritikovanju Srbije pridružila i Crna Gora, koja je u krizno vrijeme stajala rame uz rame sa svojim sjevernim komšijom", poručeno je iz ruskog ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ističe da Zapad zatvara oči na antisrpsko etničko čišćenje na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju, naročito se "cinično ponašaju kosovske vlasti, gdje su na rukovodećim mjestima lica koja su direktno povezana s nečovječnim djelima, uključujući otmicu i ubijanje ljudi radi ilegalne trgovine njihovim organima".

Rusko ministarstvo upozorava da uprkos dokazima, u Hagu do danas nije pokrenut nijedan sudski proces povodom ovih slučajeva.

"Pored toga, Zapad zatvara oči na antisrpsko etničko čišćenje na Kosovu, smrt stotine civila tokom NATO agresije protiv Jugoslavije 1999. godine i strašne posledice ove agresije", navodi se u saopštenju.